Мерките на Община Стара Загора за борба с епидемията от коронавирус. Важно!!! Непременно прочетете – засяга ежедневието ви!

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, заедно със заместниците си: Йордан Николов, Иванка Сотирова, инж. Янчо Калоянов, Красимира Чахова и Милена Желева и секретаря на Общината Делян Иванов, даде пресконференция относно мерки против разпространението на коронавирус в общината. Участва и председателят на Общинския съвет Мария Динева.

От днес до 13 април затварят врати за публика ДТ “Гео Милев”, Старозагорската опера и Държавния куклен театър, спират да приемат посетители Регионалният исторически музей и библиотеките. С читатели ще се работи онлайн. Сградите ще се обеззаразяват, администрациите ще работят.
На предстоящата сесия на Общинския съвет ще бъде внесено предложение от резерва в бюджета да бъдат заделени 100 хил. лв. за фонд, който да компенсира отпадането на приходите от посещения.
Затворени за посетители ще бъдат всички спортни зали в Стара Загора. Закритият плувен басейн не работи вече от седмица. Ще бъдат затворени и пенсионерските клубове, за да няма събиране на големи групи възрастни хора в затворени помещения. Затворена за посещения е и обществената баня в Старозагорските минерални бани.
Както ЗАРАТА вече писа, училищата ще имат най-малко още 2 седмици ваканция.
Голяма част от училищата в Стара Загора са с готовност за онлайн общуване с учениците. Това няма да е чиста форма на обучение, но ще се възлагат задачи, ще има дни и часове за онлайн консултации, но няма да могат да се провеждат изпитвания.
Детските градини остават на първо време с отворени занимални. В тях сутрин се извършва проверка на здравословното състояние на всяко дете. Всички са снабдени с необходимите дезинфектанти и предпазни средства.
В ресторантите ще се допускат клиенти, но през едно място, за да се осигури необходимата дистанция между тях.
Ще бъдат затворени всички дискотеки, нощни клубове и фитнес зали. Кметът подписва заповедта за това днес. Указанията ще бъдат изпратени и до всички кметски наместници.
Общината остава в готовност и за “план “Б”, в случай, че се установи носител на коронавирус. Разговаряно е със здравните заведения в Стара Загора. Налични са 49 свободни места в Инфекциозното отделение на УМБАЛ “Киркович”. Тубдиспансерът може да осигури и преоборудва според потребностите още 50 места в различни корпуси.
Градският транспорт и Автогарата спазват приетите мерки за дезинфекция. От днес се дезинфекцират детски и спортни площадки на открито, както и парковата мебел.
Всеки ден се получават списъци на завръщащите се от чужбина старозагорци, те се издирват и проверяват за носителство на вируса. Към момента има 59-60 души с наложена карантина. За нейното спазване следят органите на МВР.
По време на сватби няма да се допуска струпване на хора в ритуалните зали. Ще се приемат само младоженците с кумовете. За ресторантите, където ще се събират да празнуват, остава изискването за спазване на отстояние между клиентите.

Ако в последващ етап се окаже, че има заболели от коронавирус на територията на общината или областта, мерките за сигурност ще бъдат завишени.

От Общината апелират старозагорци за ограничат контактите си, да запазят спокойствие в условията на засилен противоепидемичен контрол и да не се презапасяват с продукти и лекарства.


image0 (9K)