Кой и защо огражда тревни площи в старозагорския парк „Бедечка“?

В парк „Бедечка“ изглежда се подготвя поставянето на нова ограда. С това изречение започва сигналът на старозагорец, който писа до редакцията на ЗАРАТА.

И продължава:

[ad id=“225664″]
Всеки ден ходя по два пъти до езерото „Загорка“ на разходка, като винаги минавам по алеята покрай Стария чинар. Снощи на барбекюто, което направиха от граждански клуб „Липа“, имаше голяма компания, която си подготвяше масите за купон. Печаха на скарата, цареше оживление. Няма лошо, но няколко коли бяха спрени отстрани, включително и по алеята. Добре, дошъл си като на пикник, създадени са ти условия и някакви удобства, докарай си продуктите и покупките с колата и после я паркирай отгоре до фабриката – там място бол, движение никакво. Както и да е. Тази сутрин гледам мястото след веселбата – кучетата раздърпали и разнесли оставените торби и кутии. Родна картинка…..
Отстрани до алеята обаче забелязах изкопани дупки с обърнати в тях пластмасови туби от вода. Реших, че снощи някакви екозащитници са се събирали тук и после са засадили я храстчета, я нещо друго. И си викам: Простено да им е, че не са си събрали целия боклук, щом ще озеленяват.

Скоро ЗАРАТА писа за японец, гост на Стара Загора, който за втора поредна година прави уборка на фасове и боклуци по улиците на града ни.

Но като се загледах по-внимателно, видях каква е работата, пише нашият читател. Тези дупки вероятно не са за засаждане, а за поредната нова ограда в парка, който някои от бившите собственици на места там парцелираха вече. Особено край Чинара могат да се видят доста „дворчета“. В тях могат да се забелязват и посеви, и паркирани коли, дори и дръвчета. Нали обявиха, че там повече няма да се строи?!!! – с тези думи завършва сигналът на нашия съгражданин.

От сдружение „Запазете Бедечка“ коментират случая така:

Ограда през основна алея в парк „Бедечка“ може да се появи всеки момент. Дупките са изкопани, а подобни огради вече се появиха в изминалите месеци.

Става дума за алеята към 700-годишния Стар чинар – любимо място за отдих на старозагорци в парк „Бедечка“.

Ддоскоро в парк „Бедечка“ можеше да се строи, но неговият статут, след поредица решения на Общинския съвет в Стара Загора, вече е ПАРК. За собствениците на терени в зелената площ беше намерено друго решение – замяна с военни терени (в момента тази процедура тече).

През това време обаче някои собственици правят демонстрации с огради – с ясното съзнание, че строителството в парка е вече невъзможно. Оградените места остават зелени. Появата на огради в този момент е абсурдна, защото освен с общия устройствен план, строителни действия са забранени с изрична забрана. Очевидно, има опит някой да се възползва от отпускарския сезон.

Само преди месец пък алея в парка бе преасфалтирана, а общинските власти припомниха, че това е нередно. Сега се очаква да се разбере редно ли да се появяват огради в територия, която остава парк.

Снимката към статията ни изпратиха от „Запазете Бедечка“.


image0 (9K)