Защо японец чисти боклуците на Стара Загора?

Мистър Такуя Нагано от Токио посещава Стара Загора за трети път, като за втори е гост на г-н Динко Динев, зам.-директор на СУ „Железник“.

[ad id=“225664″]
В Япония Такуя работи в компания за кредитни карти, а преди това се е занимавал с риск мениджмънт в собствен малък бизнес. Започва да обикаля света след множество разговори с неговия шеф, който го запалил по екологията и опазването на околната среда. През 2016 г., както той споделя, изпада в депресия и именно с пътуването и чрез новите хора, с които се запознава, излиза от трудната емоционална ситуация.

Срещаме се със симпатичния японец, заедно с неговия домакин Динко Динев.

Вчера мистър Нагано, останал сам в града, отново купил торби за смет, както предположи Динев само часове преди това, и тръгнал да търси поле за действие. А за съжаление знаем,  подобни места в Стара Загора никак не липсват. За това, че японецът е събирал боклук и фасове покрай ЖП гарата, разказа г-н Динев, който днес ни запозна на живо със своя гост от Токио.

Младолик, покланящ се постоянно, както всички японци, Такуя Нагано излъчва кротост, спокойствие и скромност.

[ad id=“263680″]

Той е страстен привърженик на „Теорията на счупените прозорци“, станала популярна заради един от предишните кметове на Ню Йорк – Рудолф Джулиани. За да разберем каква философия изповядва нашият гост, нека ви запознаем накратко с идеята, формулирана през 1982 година от двама американски социолози. Когато обществото пропуска и не обръща внимание на малките нарушения на реда, като изхвърлянето на боклук на места извън предназначените, вандализъм, пиене на публични места и други, провокира други хора към извършване на подобни или по-сериозни престъпления. Психологическият механизъм за това се илюстрира по следния начин: „Ако за другите може, защо не и за мен?“. При това нивото на нарушаване на правилата става все по-ниско и води рано или късно до по-сериозни нарушения. И обратно, активната работа по предотвратяването на малките нарушения и наказването даже за най-малкото нещо, създава атмосфера за нетърпимост към всички нарушения.

И така тръгва по света Такуя Нагано, взема си торбички и без да се гнуси, събира боклука на всякакви народи. Посетил е 7 държави: Русия, Грузия, Молдова, Румъния, Полша, Турция и България. Тук е ходил на плаж във Варна, бил е в София, Пловдив, както и на Празника на розата в Казанлък. Много му е харесало „При Петко в Димовци“, както сам каза Такуя – в гурковското село, разположено в Балкана, където японецът участва в TheXperiment. „Експериментът“ е проект, целящ да създава пространство, в което всеки, решил да се откъсне от урбанизираната среда, има възможност да се установи. Доброволците работят върху устройването на обособена социална среда в безлюдното старозагорско село Димовци. Един от инициаторите е именно Петко Тенчев, с когото се е запознал Нагано.

[ad id=“236993″]

На въпроса къде в страните, които е посетил, му е харесало най-много, потърсихме напълно неутрален отговор, абстрахиран от това, че разговаря с българи, мистър Нагано каза, че България е мястото, което е най-близко до родната му Япония, като атмосфера и природа. България е позната в Япония с киселото мляко, с розите, със своите таланти, които гостуват редовно там и с българина Калоян Махлянов-Котоошу, продължава Такуя Нагано.

И понеже на нас ни е известно, че не всичко е идеално в нашия град, потърсихме съвет от мистър Нагано. „Нямам грандиозни планове и теории. Бих искал да помогна на старозагорци малко по малко да променят нагласата и съзнанието си. Нека всеки един, виждайки примерно бутилка на улицата или в тревна площ, да се наведе, да я вземе и да я изхвърли на нужното място. Ако само за ден го направят всички, Стара Загора ще е чиста. Това ще доведе и до следващата промяна – просто никой повече няма да изхвърли нищо. Ние в Япония нямаме кошчета по улиците. За нас е правило да сложим боклука си или в джоба, или в раницата и да го занесем, където трябва. Това е постижимо, с малки стъпки.“

След разговора ни Такуя Нагано влезе в акция. Беше приготвил полиетиленови чували в една торба, спря се до купчина с най-различни отпадъци и започна да ги събира. Заедно със своя български приятел.

Мистър Нагано е „соло“. Има родители и брат, но не е женен. Стана ясно, че е имал приятелка в Русия – московчанка, но вече е свободен. И не случайно домакинът му Динко Динев го „сватосва“ за старозагорка, тъй като Такуя е отбелязал красотата на българките.

До нови срещи, мистър Нагано! И да се надяваме, че следващия път Стара Загора ще ви се види по-чиста и жителите ѝ по-усмихнати.

Четете как японецът Такуя Нагано направи вино в България и се върна в Стара Загора да го опита.


image0 (9K)