Доклад: Няма виновни за смъртта на 3-годишния Алекс

От доклада на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ става ясно, че няма виновни за смъртта на 3-годишния Алекс, с оглед приключването на проверката в трите болници.

Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези. Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта.

Свидетел на трагедията с 3-годишния Александър: Детето чака 2 часа преди да влезе на преглед

В Министерството на здравеопазването постъпиха и констативните протоколи, както от проверките в лечебните заведения СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УБ „Лозенец“, така и в практиката на личния лекар на детето. Всички получени от ИАМН доклади – два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, констатират, че за смъртта на детето няма виновни.

Директорите на лечебните заведения са възстановени на работа.


image0 (9K)