Свидетел на трагедията с 3-годишния Александър: Детето чака 2 часа преди да влезе на преглед

Детето престоя може би над два часа от момента, в който влезе за преглед, до момента, в който реално беше хоспитализирано. Това заяви пред бТВ 34-годишният Ясен Ничев, който е станал свидетел на случилото се с 3-годишния Александър в столичната педиатрична болница „Проф. д-р Иван Митев“ миналия четвъртък. Момченцето издъхна по-късно същия ден в „Пирогов“, след като родителите му търсиха помощ в общо три лечебни заведения.

Самият Ясен Ничев е чакал около три часа и половина заедно с детето си пред спешния кабинет. По думите му починалото 3-годишно момченце е било видимо в критично състояние.

„Майката влетя с детето на ръце, но то беше в критично състояние и беше видимо неадекватно. Имаше случай на дете с линейка, то бе по-спешно от всички и влезе първо. В кабинета, освен д-р Георгиева, имаше още един лекар. Имаше размяна на реплики между тях. От това, което чухме, д-р Георгиева явно е била против детето да бъде прието. Другата лекарка направи повече, за да може то да бъде хоспитализирано. Според нея то не беше добре“, разказа мъжът.

По думите на Ничев споровете в лекарския кабинет били дали може да бъде хоспитализирано детето, защото нямало легло.

„Разбрахме, че родителите са идвали по-рано сутринта, но били посъветвали да потърсят помощ другаде. В този спешен кабинет обикновено се чака много и чисто административно нямат капацитет да обслужват всички пациенти.“, допълни свидетелят.

Ясен Ничев коментира, че лекарите в този кабинет на Специализираната педиатрична болница чисто административно нямат капацитет да обслужват всички пациенти. Той обаче уточни, че педиатрите там като цяло имат нормално и човешко отношение, както и подход към децата и самият той няма оплаквания от тях.

Според мъжа дългото чакане пред спешния кабинет не зависи от лекарите, а става въпрос за организационни проблеми на болницата.

Според Ничев обаче случаят с 3-годишния Александър е бил подценен.

„Исках да ви разкажа всичко, защото според мен имаме нужда от промяна и нормално функционираща педиатрична болница, в която има спешен кабинет“, завърши той.

 


image0 (9K)