Вероятен потомък на френски благородник ще играе ролята на съратника на Ботев – старозагорецът Георги Апостолов

Реализирането на проекта за създаване на филм за Христо Ботев със сценарий по оригиналните разкази на Захари Стоянов тече с пълна пара. „Филмът БОТЕВ ще трещи и гърми, ще гали и топли!“, обещава неговият режисьор Максим Генчев, заснел преди 5 години лентата за Дякон Левски.

Към актьорите в ролите на главните герои Генчев има само две изисквания: Талант и родолюбие.

Ще изгрее ли звездата на младия Боян Фърцов, избран да изиграе съратника на Ботев – заралията Георги Апостолов Минчев, който загива само на 23 години?

В предварителния разговор с Максим Генчев, той описа младия актьор с почти възрожденски маниер като чист и отдаден човек, с уникален и емоционален характер.
Пред ЗАРАТА Боян Фърцов застана без маска и грим, откровен, истински и толкова заразително влюбен в това, което прави, че покорява бездънно, като клетва, защото той вече е тръгнал по стъпките на Ботевото верую.

Три старозагорки за приключението да ушиеш знамето на Ботев

Момчето, родено в Пазарджик, живяло за кратко в Добрич и завършило средно образование във Варна, ще навърши 23 на 24 октомври – един Скорпион последна година в НАТФИЗ. Нека разберем дали той си има своето тайно оръжие и ако има кога го използва, при отбрана и самозащита или понякога се случва и да напада?

– Не мога да кажа, че съм уникален, защото би било доста самовлюбено и нескромно. Смело твърдя единствено, че съм отдаден на професията, но също знам, че е нужно много работа и дисциплина.

Да, Скорпионче съм, забавлява се с въпроса Боян. Не знам дали ми носи повече плюсове или минуси, но някои черти от характера ми определено са от зодията. Суеверен съм много, понякога чак маниакален. Никога не нападам, освен ако отсреща не атакуват мои идеи и вярвания, в които съм се убедил трайно. Специални прийоми нямам, но винаги гледам да казвам истината в очите на хората и не обичам да налагам моите виждания, както и някой да ме убеждава в своите.

Кой и кога те запали за актьорството, защото много рано започваш в Детската школа за театър във Варна? След това идва НАТФИЗ, а освен филма за Ботев какво друго?

– Запалих се преди около 11-12 години, когато стъпих в ДЮТ „Златното ключе“. Първоначално подходих с недоверие, но после разбрах, че това ме влече и да влезеш телом и духом в нечий друг живот е доста интересно и вълнуващо.

В НАТФИЗ участвам в дипломния спектакъл на режисьора Елица Йовчева „Кукли сме ние“. Имахме доста интересен, малко труден, но ползотворен процес и смятам, че накрая се получи много ексцентрично и вълнуващо представление. Миналата година за първи път се качих като актьор на голяма сцена. Направих го в Театър София, в представлението на моя професор Пламен Марков.
Останах възхитен от отношението на професионалните актьори към нас-студентите. Изключителна взаимопомощ!

Ясно е, че влизаш със страст във всичко. Харесва ти да правиш каскади, но имаш и друга слабост, ще я разкриеш ли за нашите читатели?

– Каскадите ми са на чисто аматьорско ниво. Но пък в часовете по сценични бойни техники винаги се хвърлям с главата напред. А моята краста са моторите. „Да управляваш кола, е като да гледаш картина, а да управляваш мотор, е като да си в картината.“ Май повече от това нямам какво да кажа.

И ето, че стигнахме до Георги Апостолов. За жалост, той не е особено познат за старозагорци. На неговото име е кръстена една малка уличка в Стара Загора и всяка година го почитат и си спомнят за подвига му само определен кръг от хора.

Защо една малка уличка в Стара Загора носи името на Георги Апостолов?

– Да, името на героя ми Георги Апостолов не е сред популярните в българската история. Но пък филмът ще запознае зрителя с един млад мъж, ярка фигура сред революционерите от онези години, изиграл важна роля и в Старозагорското въстание, и в четата на Христо Ботев.

Как получи ролята във филма за Ботев?

– Атанас Петков, който се превъплъщава в образа на Станьо Хитров, един ден ми предложи да се явя на кастинг за филм за Ботев и аз се съгласих веднага не само, защото става въпрос за една от великите личности на България, но и защото си е сериозен опит, който трябва да придобия, ако искам да се усъвършенствам. Явих се и след няколко дена ми звъннаха с новината, че съм одобрен за ролята на Апостолов. Е, признавам си, голямо щастие!

Запозна ли се с биографията на Апостолов, писана от брат му Константин и по спомени на Никола Обретенов? Там Георги е много енергичен, харизматичен, непоправим идеалист, със силно влияние върху решенията на Ботев, красноречив, убедителен оратор и изкусен стрелец. Как се справяш с всички тези качества на героя си?

– Прочетох от няколко източника за личността на революционера, а за да съм още по-подготвен разговарях и с историк, който ме запозна с някои подробности относно Георги Апостолов. Бил е кибритлия човек, но и много разумен. Успявал е да събере в едно разум и инстинкт, към което се стремя и аз. Да, 23 години са доста крехка възраст, но той за възрастта си е бил изключително мъдър.

Успяваш ли да бъдеш толкова авторитетен пред Ботев, колкото е бил героят ти, тъй като е известно, че войводата е искал мнението на Апостолов по всякакви въпроси и се е вслушвал в съветите му? Какво ти харесва в твоя герой?

– Героят ми се опълчва на Ботев, когато не са на едно мнение. Това, което най-много ме грабва е, че не оставя магарето си в калта и защитава позицията си, но не е твърдоглав. Ами да, опитвам се да вляза в неговата кожа и се надявам да го правя успешно.

От кого се учиш в процеса на снимане и с кого от колегите се забавлявате?

– Целият процес на снимане е изключително интересен, гледам да научавам по нещо от целия екип. А и съм такъв човек, че когато имам неясноти, не се притеснявам да питам. За щастие с голяма част от актьорите съм приятел в живота и успяваме да се разбираме само с поглед. Забавляваме се след репетиции и след снимки, на работа сме съсредоточени. Сериозни сме, няма как да е иначе. А с Ботев (актьорът Деян Жеков) сме в прекрасни отношения и извън снимачната площадка.

Колко минути от филма вече са готови?

– Не малко, като за игрален филм – цели 45! – възторжен е младият актьор.

Ти си в класа на театралния режисьор проф. Пламен Марков, випуск 2021 на НАТФИЗ. Завършването вече не е мираж, а бъдещето?

– Имам си мото в живота, може да е тривиално, но пък за мен работи. „Прави каквото трябва, пък да става каквото ще“ и със сигурност ще се боря и ще работя здраво, за да се занимавам с тази професия, която чувствам като свое бъдеще.

И един последен въпрос: Откъде идва интересната ти фамилия Фърцов?

– Фамилията ли? Ами тя идва от една легенда, разказана ми от моята баба. Баща ми е от Пазарджик, но родът ми е свързан със село Паталеница, където има стар римски мост. Та заради него там е дошъл някакъв френски благородник, за да го изследва и опише. Станало така, че се оженил за местна мома и не знам как са наричали паталейници чужденеца, но нещо от френец, фърцо, са перифразирали и така е останала тази фамилия. Може и да съм негов потомък, не знам. Предавам само това, което е останало от възрастните.

Нека пътят на Боян Фърцов е светъл и на мъжка чест наречен, така както го заклева Ботев! Да бъде успешен, защото го заслужава не само той, но и всички ние, които искаме да гледаме качествено българско кино!

Както знаем, Максим Генчев прави нарочно този филм само с дарения заради мисията да обедини всички българи да направят нещо значимо заедно, което да остане в памет на Великите българи!

Кои актьори ще участват в лентата, как вървят снимките и подробности за реализирането на филма, можете да видите ТУК


image0 (9K)