Защо една малка уличка в Стара Загора носи името на Георги Апостолов?

Една улица в Стара Загора е кръстена на Георги Апостолов Минчев. Малка уличка, малка паметна плоча върху фасадата на жилищен блок, но с името на голям българин.

Намира се на север от ул. „Генерал Столетов“, на изток от „Княз Александър Батенберг“ и опира на север във „Васил Левски“. Вероятно случайно, но не и в исторически план.

И така, кой е Георги Апостолов?

Роден е през юни 1853 г. в семейството на богат търговец на абаджийска стока и откупвач на натуралния десятък в Стара Загора (тогава Ески Заара). Завършва училище в родния си град. Бил е счетоводител в търговска кантора и търговец. Член на Старозагорския частен революционен комитет на ВРО, основан от Васил Левски. Участва в подготовката на Старозагорското въстание (1875 г.). След неуспеха му избягва в Румъния. През есента на 1875 г. участва в заседанията на Гюргевския революционен комитет. Определен е за помощник-апостол на Стоян Заимов в Трети Врачански революционен окръг. През пролетта на 1876 г. с Никола Обретенов решават да се върнат в Румъния, за да организират чета, която при избухване на въстанието да донесе оръжие във Враца. Под командването на Христо Ботев, четата слиза на козлодуйския бряг на 17 май 1876 г. (по стар стил). Георги Апостолов е Секретар на четата. След смъртта на Христо Ботев край Враца, той повежда част от четниците. Пада убит в сражение в местността „Рашов дол“ на 21 май 1876 г., край село Лютиброд, Врачанско, на крехката възраст от 22 години, дни преди да навърши 23.

Негов пряк потомък е известният в Стара Загора учител по химия Георги Байданов (1930 – 2017), който събира последните документи от семейството на Георги Апостолов и няколко години преди да си отиде от този свят, в един горещ августовски ден, въпреки преклонната си възраст, той пропътува разстоянието до с. Скравена, за да се поклони пред останките на своя дядо-чичо и да подари материалите на кмета на селото.
Да знаем, помним и съхраним за бъдните поколения!

За поредна година Младежката секция към Пешеходния клуб на ТД „Сърнена гора“ отдаде почит и поднесе цветя пред паметната плоча на революционера Георги Апостолов.
Поклон пред паметта и делото му!

Портретът на Георги Байданов (последното изображение) е рисуван от неговия приятел д-р Димитров

Информация и снимки: Туристическо дружество „Сърнена гора“, Уикипедия и Фейсбук


image0 (9K)