НАЙ-НОВИ:

Начинът, по който живеем се отразява на зрението ни

Как да се погрижим за очите си и как влияе начина ни на живот върху тях?

Живот на закрито

Естествената светлина  е много важна за правилното функциониране на очите. При децата, липсата на време и игра на открито може да увеличи шансовете им за развитие на късогледство.

Обикновено времето на закрито се прекарва в гледане на телевизия, компютри, таблети и смартфони. Голяма част от хората често използват и второ устройство, докато гледат телевизия. Това фокусиране наблизо за продължителни периоди може да увеличи шансовете ви за развиване на късогледство или да изпитате нещо, наречено „напрежение в очите“.

Натоварването на очите е тясно свързано с използването на цифрови устройства, тъй като изисква фокусиране върху обект на близко разстояние. Признаците на очно напрежение включват главоболие, умора на очите, замъглено зрение, а понякога дори болки във врата и гърба. Симптомите отшумяват, след като си дадете почивка, но неудобството може да продължи и по-дълго.

Едно от добрите решения са модерни стъкла, разработени специално за хора, които прекарват часове пред компютър – независимо дали имате нужда от корекция на зрението, или просто искате очила за времето, прекарано пред екрана.

Стареенето

Остаряването е естествена част от живота, което не можеш да спреш, но можеш да научиш начини да се справяш с промените, които идват заедно с напредването на възрастта.

След 40-годишна възраст повечето хора започват да виждат затруднено, замъглено при гледане наблизо. Губи се постепенно способността да фокусират правилно и да виждат нещата отблизо, тъй като лещата в окото става по-малко гъвкава. Това е естествен процес при всички хора и се нарича пресбиопия.

Обикновено решението е да се закупи нов, или втори чифт очила за близко виждане, но много по-добро решение за проблема са прогресивните стъкла, които позволяват едновременно корекция на зрението наблизо и далеч, с плавен преход между различните зони.

UV светлина

Важно е да предпазим очите си от вредната UV светлина. Прекалено многото UV лъчи могат да причинят здравословни проблеми на очите ви и да бъдат фактор за появата на катаракта и фотокератит.

Защитата на очите ви от UV светлина никога не е била по-лесна благодарение на покритията на стъкла. Докато по-голямата част от спектъра на видимата светлина е от съществено значение за вашето благосъстояние и общото здраве, някои от невидимите лъчи могат да „изгорят“ очите ви, точно както могат да изгорят и кожата.

Алкохол и тютюнопушене

Прекалено много алкохол може да доведе до замъглено зрение и поява на сухо око в краткосрочен план. В дългосрочен план прекомерната консумация на алкохол може да увеличи риска от очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта.

Тютюнопушенето може да увеличи риска от проблеми със здравето на очите. Пушенето също е свързано с катаракта и макулната дегенерация. Ако пушите, още по-важно е редовно да посещавате вашия оптик, тъй като той може да идентифицира признаците на очно заболяване по време на рутинна рефракция. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
През късния следобед и вечерта ще бъдат озарени от благоприятното…