НАЙ-НОВИ:

Зрелостниците утре ще влизат на матура дори без химикал

Зрелостниците, които ще се явяват на матури тази година, ще влизат в изпитните зали без мобилни телефони и химикалки. За първи път дванадесетокласниците ще получават химикалки с черен цвят от квесторите, пише “Дневник”.
Задължителната матура по български език и литература е утре, а вторият държавен зрелостен изпит – в петък.Матурите са писмени и анонимни, провеждат се в рамките на 4 астрономически часа – от 8:00 до 12:00 часа. Дванадесетокласниците трябва да отговарят на тестови въпроси и да създават текст (по литература, чужд език, история, география и философия) или да решават задача по математика. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.
За първа година образователното министерство има готовност да разбърква въпросите в теста по български език и литература, които са 40. Вариантът ще бъде изтеглен от журналист в 5:10 сутринта в сградата на МОН, паролата за него е пратена в училищата в 8:00, а темата, по която зрелостниците ще създават аргументиран текст – 41-ят въпрос, обявена по БНР в 9:00.
За първи път ще се събират и телефоните на квесторите, а във всяко училище като наблюдатели ще имат достъп и родители на по-малки деца. Всичките 4000 зали, в които ще се провежда изпитът, ще бъдат наблюдавани от камери, които ще могат да бъдат проследени и в сградата на министерството.
Оценките от матурите ще бъдат обявени до 10 юни. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Почти 80% от имигрантите в Гърция, които са се включили…