НАЙ-НОВИ:

“Русия трябва да върне всеки милиметър”. Отношенията са далеч от “братски”, обяви Зеленски

Избраният за президент на Украйна Володимир Зеленски каза, че настоящите отношения между Киев и Москва не могат да бъдат наречени „братски“ и че двете страни имат твърде малко общо, освен общата граница.

Зеленски реагира с пост в профила си във Фейсбук на думите на руския президент Владимир Путин, че „руснаците и украинците имат много общо“.

„Истината е, че днес, след анексирането на Крим и руската агресия в Донбас, единственото „общо“ е границата помежду ни – 2295 км и 400 метра. И Русия трябва да върне на Украйна контрола над всеки милиметър. Едва след това можем да обсъдим кое все още е „общото“ между нас“, написа избраният за президент.

Зеленски коментира още, че действията на Русия – като забраната за износ на петрол за Украйна, задържането на украинци в руски затвори, издаването на паспорти на жители на регионите в източна Украйна, контролирани от подкрепяните от Москва сепаратисти – „не допринасят изобщо за подобряването на нашите отношения“.

„Определено е невъзможно да нарека тези отношения „братски“, добави Зеленски.

Отговорът на Зеленски идва ден след като Путин подписа декрет за облекчено издаване на паспорти и гражданство на хората в Украйна и депортираните по времето на СССР. Няколко дни преди победата на Зеленски на изборите, Путин подписа друг декрет, който облекчава процеса по получаване на руско гражданство за жителите на контролираните от сепаратистите региони в източна Украйна Донецк и Луганск.

Действията на Путин бяха критикувани от Украйна и Запада като опити за подкопаване не само на украинския суверенитет, но и на изборната победа на Зеленски. Той пък осмя предложението за паспортите, като каза на украинците да не се притесняват, защото руското гражданство означава „правото да бъдеш арестуван за мирен протест“ и „правото да нямаш свободни избори“.

В същото време сепаратистите в Донецк обявиха, че от днес започват да приемат заявления за руско гражданство от местните жители.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
В първия национален журналистически конкурс за ученици "Гео Милев" участваха 115…