НАЙ-НОВИ:

Защо старозагорският квартал „Казански“ се нарича така?

„Казански“ е квартал в югозападната част на Стара Загора, създаден през 70-те години. Той е е съставен предимно от високо и средноетажни панелени блокове.

Откъде произлиза наименованието „Казански“?

[ad id=”225664″]

Някои хора мислят, че то идва от името на руския град Казан. Истината обаче е друга.

Названието действително идва от име на друго населено място, но не става въпрос за град, а за село, и то не е в чужбина, а е в България.

Всъщност селището е Казанка и се намира само на 15 километра северозападно от Стара Загора.

Откъде произхожда името на селото обаче не е установено със сигурност.

[ad id=”238430″]

По времето на турската власт всички околни села били турски имена, и впоследствие са преименувани. Само Казанка е запазило наименованието си..Днес на територията на Украйна и Русия, има 53 селища със същото име, а също и някои с имена от рода на Нова Казанка, Казанковка и др. В Турция съществуват две села, наречени Казанкая – т.е. каменен котел или каменен казан. Думата “казан“ на български, на руски, и на турски има едно и също значение.

[ad id=”238430″]

Най-вероятната хипотеза е, че селото е получило името си от е получило името си “Казането”. Това е място в коритото на реката минаваща през Казанка. Място представлява бяла и изгладена от река Казанска варовикова скала. Там има малък водопад и три изваяни от водата дупки в камъка с почти кръгла форма, които наподобяват на казани. Мястото се намира се на около 2 километра от селото, в посока Старозагорските минерални бани.

Поради миграционните процеси в страната много от жителита на Казанка са се изселили вградовете, най-вече в Стара Загора. Доста от тях са намерили новия си дом в квартала, наречен “Казански”. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
В днешно време е трудно да си представим, че нежната…