НАЙ-НОВИ:

Защо част от хората са магнит за комарите?

Чували ли сте израза: „Кръвта му е сладка, затова го ухапа комар?“. Част от хората през лятото са като истински магнит за жилещите ципокрили.

Ето и причината за предпочитанията на крилатите кръвопийци – телесната миризма, която се обуславя от гените ни. Изводът е на учени от Великобритания, които са от Института по хигиена и тропическа медицина. Те установили, че нашето ДНК е определящо за това до колко пленителен е ароматът на потта ни за комарите.

Жените и мъжете, които не са „привлекателни“ за ципокрилите жилещи насекоми, явно отделят чрез порите на кожата си естествен репелент срещу летящите гадинки.

За своето проучване изследователите направили тест с двойки разнояйчни и еднояйчни близнаци. Учените установили, че произлезлите от една оплодена яйцеклетка близнаци са доста по-атрактивни за жилото на комарите, отколкото разнояйчните родственици.

Еднаквите гени на еднояйчните близнаци накарали авторите на изследването да заключат, че именно факторът „ген“ оказва водеща роля при опасността от ухапване от комари.

„След като изследвахме и установихме генетичния механизъм, който обуславя привличането на ципокрилите насекоми, ще може да открием нови варианти за предпазване от неприятното жилене и от болестите, на които комарите са преносители“,

категоричен е шефът на екипа Джеймс Логан.

Според д-р Логан е възможно да бъде разработен медикамент, който да бъде като стимулатор на тялото ни за производство на естествени репеленти срещу комари.

И още от проучването на специалистите от Лондон – бременните дами и по-пълните господа са доста по-атрактивни жертви за хапещите ципокрили насекоми, приносители на малария. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Още утре вечер в парковете на община Стара Загора ще…