НАЙ-НОВИ:

Заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен представя Инвестиционния план за Европа в България

Информационната кампания за представянето на Инвестиционния план за Европа пристига в България в четвъртък, 16 април.

Заместик-председателят Юрки Катайнен, който отговаря за заетостта, икономическия растеж, инвестиции и конкурентоспособност ще представи Инвестиционния план пред представители на бизнеса, инвеститори, народни представители, дипломатическия корпус и журналисти по време на конференцията “Инвестиционен тласък за Европа”, организирана в сътрудничество с Министерството на икономиката. В конференцията ще участват заместник министър-председателят Меглена Кунева, заместник министър-председателят Томислав Дончев и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По време на визитата си в София Юрки Катайнен ще проведе и срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Той ще посети и “София Тех Парк”, който се изгражда с европейски средства, за да се превърне в център за научни изследвания и иновации на технологични компании, които създават работни места за висококвалифицирани кадри в България. Заместик-председателят на ЕК ще участва и в дебат със студенти от няколко университета на тема “Бъдещето на Европа”. Дебатът ще се проведе в аулата на СУ “Климент Охридски”.

Заместник-председателят Юрки Катайнен каза: Инвестиционният план за Европа е огромна възможност за България да насочи инвестиции в тези части от икономиката, които най-много се нуждаят от създаване на работни места и растеж, да даде бърз старт на развитието на редица проекти и да получи рисков капитал за малки и средни предприятия. Но за да постигне успех, България трябва да прокара необходимите реформи на национално ниво за подобряване на инвестиционния климат и бизнес инфраструктурата. “София Тех Парк” е пример за това как европейското финансиране може да допринесе за тези цели чрез подкрепа за високотехнологични компании и създаване на работни места за висококвалифицирани специалисти. “

Делът на инвестициите в БВП в България намаля значително от началото на финансовата криза от 2009 г. : от 33% от БВП през 2008 г. до едва 21% през 2013 г. Това се дължи главно на спада в частните инвестиции, който се очаква да продължи и през следващите години. Публичните инвестиции остават стабилни, като достигат връх през 2014 г., и но ще бележат спад занапред. В този контекст, Планът за инвестиции може да допринесе за създаването на благоприятна инвестиционна среда в България и да даде тласък на инвестициите в сектори като енергетиката и инфраструктурата, които ще стимулират растежа на БВП и създаването на работни места в България.

Инвестиционният план за Европа ще мобилизира публични и частни инвестиции в размер на най-малко 315 милиарда евро през следващите три години (2015-2017). По време на кампанията, заместник-председателят Юрки Катайнен обяснява защо е необходим инвестиционен план на ЕС, откъде идват парите и кои проекти ще бъдат подкрепени. Той ще очертае как България може да се възползва от него и как частните инвеститори могат да участват в новия Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Ex Machina: Бог от машината 15 април (сряда), 15:20, 17:30,…