НАЙ-НОВИ:

Заместник-министър Димитров: Тази година има по-голям финансов ресурс за подпомагане на земеделските производители

Земеделските производители от област Стара Загора се срещнаха днес с представители на Министерството на земеделието и храните, като е част от Кампанията за директни плащания 2015 година. На обучителен семинар производителите се запознаха с начина на кандидатстване, условията, на които трябва да отговарят, както и дейностите, които да извършват, за да получат финансово подпомагане. На срещата присъства зам.-министърът Цветан Димитров и експерти от министерските дирекции “Директни плащания”, “ПОК” и дирекция “Животновъдство”. Срещата води Елка Бонева, директор на Областна дирекция “Земеделие” в Стара Загора.
Областният управител инж. Георги Ранов откри семинара и поздрави всички присъстващи, подчертавайки надеждата си за бързо развитие на земеделието и животновъдството в региона.

Заместник-министърът Цветан Димитров увери, че тази година за първи път има нови схеми и по-голям финансов ресурс, заложен в програмите за подпомагане на производителите. Но се създават и повече усложнения, предвид новите изисквания към земеделските кандидати за субсидиране. Според него държавата вече 25 години върви срещу вятъра, но от януари 2015 има ясна процедура. Той отчете, че до миналата година, ако пасищата са се ползвали едва от 7 % от жиовтновъдите в страната, към момента техният процент законово и правно е стигнал 40.Истинското земеделие и животновъдство не става само с вземане на едни пари, а с добро и правилно отглеждане на културите и животните, каза зам.-министърът. Тук, в Стара Загора, където стартирахме кампанията и сега я финализираме, тук – седалището на Тракийския университет, от където тръгват младите специалисти, отчитам, че има нещо символично. Цветан Димитров изказа впечатлението си, че е радостен от присъствието в залата на много местни кметове, които според думите му са отличници в представянето, печеленето и усвояването на проекти.
Срещата продължи с презентация на Закона за подпомагане, като експерти обясниха основни акценти и схеми в него. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Проф. Васил Николов и доц. Крум Бъчваров са ръководителите на…