НАЙ-НОВИ:

Замърсеният въздух увеличава риска от деменция

Учени от шведския Институт Каролинска са установили, че хората, които продължително време са изложени на замърсен въздух, са застрашени от развитие на деменция, особено ако е придружено със сърдечно-съдово заболяване, съобщи електронното издание Медикъл експрес.

Резултатите са публикувани в сп. “ДЖАМА нюролъджи”.

Пациенти със сърдечносъдови заболявания, живеещи в замърсени райони, може би ще се нуждаят от допълнителни грижи и подкрепа, за да се избегне развитието на деменция, предупреждават учените.

Очакванията са, че броят на хората с деменция в следващите тридесет години да се утрои. Досега няма лечение на заболяването и изследването на контролирания риск и факторите за защита са приоритет за общественото здраве.

Авторите на изследването изучават връзката между дългосрочното излагане на замърсен въздух и деменцията, както и каква е ролята на сърдечносъдовите болести. Близо 3000 души на възраст над 74 години, живеещи в района Кунгсхолмен в центъра на Стокхолм са били наблюдавани 11 години. 364 от тях са развили деменция. Средното годишно ниво на замърсяване с PM2.5 в района е смятано за ниско в сравнение с международните стандарти, допълва БТА.

През последните пет години от изследвания период, рискът от деменция се е увеличил с над 50 на сто при средни нива на замърсяване с PM2.5 и с 14 на сто при замърсяване с азотен окис. Сърдечната недостатъчност и исхемичната болест на сърцето доказано са увеличили риска от деменция, а инфарктите се свързват с около 50 на сто от предизвиканите от замърсяването случаи на деменция, обясняват авторите на изследването.

“Замърсяването на въздуха е установен рисков фактор за сърдечносъдовото здраве и тъй като сърдечносъдовите болести ускоряват спада в когнитивните възможности, ние смятаме, че излагането на замърсен въздух може да повлияе отрицателно на когнитивните способности”, казва Джулия Гранде от Института Каролинска, съавтор на изследването. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Източник: novini.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Търсим отдушник от неудовлетвореността. Нещо ни подсказва, че най-лесният път…