НАЙ-НОВИ:

На днешния ден през 1872 г., турски заптиета залавят Левски

На днешния ден турски заптиета обграждат Къкринското ханче край Ловеч и след кратка схватка залавят Васил Левски.

На 26-ти декември 1872 г. вечерта, Васил Левски пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне  за Търново и Букурещ на другия ден. По това време турските власти предприемат масови арести, след Арабаконашкия обир, извършен на 22 септември същата година от група революционни дейци начело с Димитър Общи. Задържани са голям брой членове на революционните комитети в Тетевен, Орхание днешният Ботевград/, Етрополе, Ловеч и близките край тях села.

Действията на турските власти са улеснени от признанията на Димитър Общи. Благодарение на тях властта тръгва по следите на Васил Левски, който за да предотврати окончателното проваляне на революционната организация, се отправя за Ловеч. Целта му е да прибере и запази архивите на организацията, след което да се прехвърли в Румъния.

На 27 декември 1872 г. сутринта Левски е заловен в Къкринското ханче, заедно с двамата си придружители. Първоначално е отведен в Търново, а след това е изправен пред специален съд в София. Пред съдиите, Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на революционната организация върху себе си и предотвратява задържането на други дейци. Осъден е на смърт и е обесен край София.

След обесването на Васил Левски придружителите му са освободени и се завръщат по домовете си в Ловеч. Ханчето е изоставено и не функционира. В края на 19 век пожар унищожава порутената постройка и остават само основите й.

На 5 юни 1924 г. в Ловеч е създаден Комитет за възстановяване на къщата-паметник на Васил Левски в село Къкрина. Ханчето е открито на 10 май 1931 г. в присъствието на множество граждани, войскови подразделения и официални лица. Осветено е от Браницкия епископ Максим. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
„Намаляват убийствата, кражбите и посегателства. В същото време разкриваемостта се…