НАЙ-НОВИ:

Забраняват плащанията за над 5000 лева в брой

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание гласуваха намаляването на прага за кешовите разплащания от сегашните 15 000 лeва на 5000 лева. Измененията бяха приети с 11 гласа “за” на ГЕРБ, Реформаторите, Патриотичния фронт и БДЦ. Против гласуваха двамата депутати от БСП, а ДПС даде три гласа “въздържал се”.

Въвеждането и на “данък уикенд” за фирмените джипове, яхти и самолети, които се ползват и за лични нужди, одобриха на първо четене депутатите от бюджетната парламентарна комисия. Те приеха и намаляване на възстановяваното на данък върху добавената стойност (ДДС) при покупка на фирмени леки коли и имоти на стойност над 5000 лева, ако те се ползват не само за целите на бизнеса.

Новите правила ще се прилагат, когато фирмените активи се ползват за лични нужди и от роднините на собствениците на компаниите – техните съпруги/съпрузи, деца, майки и бащи. Същото важи и за служителите във фирмите. В списъка попадат и приятелите на бизнесмените, които са си купили кола на името на фирмата, за да спестят ДДС. Ако една компания иска да си върне 100% от ДДС-то, то тя трябва да докаже, че използва активите изцяло за служебни цели.

Фирмите, които вече са купили коли, имоти, яхти или самолети и освен за работата си, ги дават и за лично ползване, ще имат срок до 29 август 2016 година, за да декларират начина на използването им пред НАП. Ако те не спазят срока или не начислят данъка съгласно методиката, то данъчните ще считат, че колите например се ползват само за лични нужди. Така тези фирми няма да имат право на възстановяване на данъчен кредит.

Депутатите приеха и новия ред за преотстъпване на корпоративния данък на фирмите в общините с висока безработица. За да получат облекчението, те вече трябва да кандидатстват пред Агенцията по инвестициите. Досега това облекчение се ползваше автоматично. Освен това за проекти над определена стойност, ще се иска разрешението и на ЕС. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
От „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ №…