НАЙ-НОВИ:

Знаете ли защо за момче се носи синьо, а за момиче – розово?

Откъде идва това правило, което родителите днес строго спазват – бебе, облечено  в розово, сме сигурни, че е момиче, а в синьо – момче.

Историкът Джоу Паолети от университета на Мериленд след десетилетия проучвания установява, че до 1950 г. е било пълен хаос по отношение на цветовете на бебешките дрехи и принадлежности, пише Обекти.

Детски книжки, пощенски картички и вестникарски статии от началото на миналия век показват, че розовото през този период се свързва с момчетата не по-малко, отколкото с момичетата. В  Infant’s Department от 1918 г. – търговско списание за производителите на бебешки дрехи, пише:

„Има разнообразни мнения по въпроса, но принципното правило е розово за момче и синьо за момиче. Причината е, че розовото, като по-ярък и силен цвят, е по-подходящо за момчетата. Синьото, което е по-деликатно и изтънчено, е по-хубаво за момичетата.”

image0 (9K)

Опитът да се установи това правило сред търговците и производителите се оказва неуспешен.  През 1927 година сп. Time прави проучване какви цветове се предлагат в търговските вериги за момчета и за момичета. Оказва се, че няма фиксирани предпочитания. След Втората световна война съвременната норма печели надмощие, а се установява през 80-те.

Защо момчетата и момичетата изобщо трябва да се обличат в различни цветове?

Социологът Филип Коен от Мерилендския университет, смята, че това е пазарен трик. Времето му съвпада със зараждането на масовия пазар. Половите стереотипи се оказват мощен фактор, когато искаш да накараш хората да купуват определени продукти – като се започне от козметика и се стигне до пластична хирургия. Това включва и дрехите за деца.

Днес обръщаме по-голямо внимание върху пола на децата, отколкото преди 150 години, смята социологът. По онова време повечето бебета, момичета и момчета, са ги обличали в бели роклички. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Pyмъния възoбнoвявa paзгoвopитe c Vоlkѕwаgеn, cвъpзaни c изгpaждaнeтo нa нoв…