НАЙ-НОВИ:

Почти всяка втора община у нас е с огромни дългове

Всички общини в България са 265. Всяка втора от тях е с огромни дългове, сочат данни на Министерството на финансите за първите шест месеца на годината. 

Задълженията към края на юни тази година са в размер на над 132 милиона лева, в това число по бюджета на общините – 123.9 млн. лв. Останалите 134 общини в страната завършват второто тримесечие без просрочени задължения.

Общините, които имат най-големи дългове, са Видин – 11.4 млн. лв., Пазарджик – 20.6 млн. лв., Смолян – 14.3 млн. лв., Стара Загора – 13.4 млн. лв., и Кърджали – 8.1 млн. лв. Ако сравним данните с тези година по-рано става ясно, че най-голям ръст на просрочените задължения има в Стара Загора – с 12.3 млн. лв., Благоевград – с 2.4 млн. лв., Бургас – с 1.4 млн. лв., и Добрич – с 1 млн. лв.

Кърджали е първенец в най-бързо изплащане на дълговете си с намаляване на общия заем на общината с над 6.6 млн. лв., след това се нареждат Перник (2.9 млн. лв.), и Хасково и Сливен – с по 1.8 млн. лв. намаление на дълга.

С най-голям дял на задълженията за разходи са Чирпан, която е поела ангажименти за близо 70% разходи, след нея се нареждат Неделино, Белоградчик, Доспат и Димово.

С отрицателно бюджетно салдо към края на второто тримесечие на годината са пет общини, като най-голям дефицит се отчита в Смолян (-3 839 806 лв.), Тутракан (-3 175 331 лв.), Хитрино (-2 643 544 лв.), Варна (-2 640 789 лв.), и Септември (-2 296 023 лв.).

Формиране на най-голям излишък по бюджета си са: Общините Столична, Пловдив, Бургас, Сливен, Русе и Стара Загора. Най-голямо намаление на размера на задълженията за разходи по бюджетите си спрямо края на миналата година отчитат от Столична община, Пловдив, Перник, Добрич и Тунджа.

Най-негативни са тенденциите по показателите за финансова независимост, устойчивост и инвестиционна активност, са: Костенец, Чирпан, Рудозем, Борован, Доспат, Тутракан, Антон, Кричим, Мездра, Рила и Минерални бани.

Община Панагюрище – рекордьор по покриване на местни дейности със собствени средства, като процентът за това е 207%, т.е. – покрива своите разходи и има излишък. Все по-добре по това перо се справят и Кърджали, Добрич, Каварна, и Плевен. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
2 октомври (сряда) Празничен концерт на ОФА „Загоре“ и НЧ…