НАЙ-НОВИ:

Изследване на учени: Вредно ли е да слушате музика със слушалки?

Мнозина са чували, че слушалките са вредни. Разберете дали слушането на любимата Ви музика наистина влошава слуха и какво да направите по въпроса?

Според СЗО над един милиард млади хора са изложени на риск да увредят и дори да загубят слуха си поради любовта си към силната музика. Лекарите споменават не само използването на слушалки, но и посещаването на концерти.

Изследването е проведено сред хора на възраст от 12–35 години, които често слушат музика на iPod и смартфони, и това са почти 50% от младите хора в развитите страни. СЗО смята, че е опасен шум над 85 dB, на което човек е изложен в продължение на няколко часа. Учените посочват, че приемливото време за слушане на силна музика в диапазона 100 dB е ограничено до 15 минути.

Противно на популярния стереотип, вредата се причинява не от близостта на източника на шума, а от неговата интензивност. Тоест, слушането на музика със слушалки в препоръчаните граници е по-безопасно от възпроизвеждането й с пълна сила на звука във високоговорителите. За сравнение, шумът на ниво от 80 dB е съпоставим със звука на включен миксер или шума на преминаващ товарен влак.

Как да разберем, че имаме риск за здравето?

Едва всеки има устройство за измерване нивото на шума, така че можете да се съсредоточите върху аналози. Тялото също ясно показва, че въздействието е било твърде интензивно. Ако класическата музика е заменена от хеви метъл и вие не намалите звука, тогава слуховата сензорна система се проваля. Може да почувствате звънене в ушите и временна загуба на слуха. Това е особено забележимо, когато излизате навън след силни концерти, но може да се случи и когато си свалите слушалките.

Латентна загуба на слуха

Това е увреждане на влакното на слуховите нерви, което участва в процесите на възприемане на звука на шумни места. Латентната загуба на слуха не пречи на комуникацията, разпознаването на звуци в разговор и не винаги се забелязва в спокойна обстановка, което затруднява тестването.

През 2015 г. изследователите са организирали експеримент с участието на две групи – студенти от музикални университети и студенти от специалност комуникации. Първите често слушат силна музика през последните години, вторите не. И двете групи бяха помолени да направят рутинен тест на слуха в тиха стая, и се справиха добре. Но по-късно се оказа, че любителите на музиката не могат да разпознаят звуците в стаята, където има шум или ехо. Резултатите от изследването са подкрепени с електродна диагностика. В резултат на това лекарите бяха убедени, че честото слушане на силна музика влияе негативно на слуха. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Въпреки пандемичните мерки и ограниченията за търговците и посетителите, традиционният…