НАЙ-НОВИ:

Как да сварим великденски яйца, без да се пукнат

Какво трябва да се спазва, при варенето на яйцата за Великден.

Започва се с избора на подходящ съд за варене. Големите тенджери не са препоръчителни. В тях яйцата при варене лесно могат да се удрят едно в друго и съответно да се напукат.

Не забравяйте да почистите добре яйцата преди да ги варите. Най-лесно става, като ги сложите за няколко минути в хладка вода, след което всяко едно се забърсва внимателно с кърпа.

Най-добре е, в зависимост от броя на яйцата, да подбирате съда, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно от друго. Ако се налага да сварите много яйца наведнъж, предварително ги сложете  в мрежичка или друга метална кошница, това ще ги предпази от ударите при високата температура на водата.

За да ги предпазите от напукване – поставете кърпа на дъното на съда.

Добри резултати дава практиката да се добави щипка сол във водата. Тя също предпазва от напукване. За по-лесно обелване на вече сварените яйца можете да добавите и лъжица оцет.

Температурата на варене също е от значение. След като водата кипне, котлона трябва да се намали на по-ниска степен. Най-хубаво яйцата да се варят на тих огън.

Друго основно правило е никога да не слагате яйцата във врящата вода, веднага след като сте ги извадили от хладилника. Това почти винаги гарантира – напукване. Ето защо преди варене е необходимо да ги оставите на стайна температура за десетина минути.

След сваряването ги поставете под студена течаща вода за 1-2 минути, докато изстинат.

Здравите великденски яйца изискват нито повече нито по-малко от 8 минути. Продължителното варене под висока температура разваля вкусовите качества на яйцата, белтъкът става жилав.

  Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
На 18 април ще се насочите към реално изпълними и…