НАЙ-НОВИ:

Веганите са с по-голям шанс за инсулт – имат ниски нива на витамини

Учени от  университета в Оксфорд са направили проучване на около 48 хил. души в продължение на 18 години – хора, които са изключили месото от менюто са с по-голям рикс от инсулт.

В първата група са участвали хора, които консумират месо. Втората – хора, които ядат риба, но не и месо, а третата –  вегани и вегетарианци. За периода на изледването били регистрирани близо 2800 случая на сърдечни болести и около 1000 случая на инсулт сред изследваните.

Резултатите показали, че консумиращите риба са с 13% по-нисък риск от сърдечни болести, а веганите и вегетарианците са с цели 22% по-малко от тези, които консумират месо. При риска от инсулт обаче нещата изглежда по-различно.

20% повече хората, които не консумират месо имат по-голям шанс от инсулт. Според тях, това може да се дължи на по-малкото количество витамини, които  се набавят от консумацията на месни продукти.

“Вегетарианците и веганите имат по-ниски нива на витамини B12 и D, основни аминокиселини и омега-3 мастни киселини”, заявяват учените пред вестник Mirror. Резултатите показват, че хората, отказали месото, имат по-нисък риск от сърдечни болести.

Те признават, че все още тези резултати не са окончателни и още изследвания са нужни, за да се докаже тази теория. Съветът им е: Следете хранителния си режим и да се снабдявате с необходимите хранителни вещества.

“Независимо дали ядете месо, или не, най-сигурният начин да се предпазите от сърдечни болести, е като спазвате балансирана диета. Включете в менюто си достатъчно плодове и зеленчуци, варива, ядки и семена”.

Екипът от учени препоръчват на хората, които са месоядни да намалят приема си на червено или обработено месо до 90 грама на ден. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Първите ваксини против грип вече са у нас. Всеки трябва…