НАЙ-НОВИ:

Възмутена майка: В помагало по математика – „Дебил”, „побъркан” и „сакат”

Помагало за извънкласни дейности и се казва „Умник-математик”. Сборникът попада като подарък на сина на Диляна Стоянова  за първия учебен ден. Когато го разлиства майката е възмутена, предаде bTV.

Авторите на помагалото са учителки от Софийската математическа гимназия. Те уверяват, че не са имали лоши намерения, а са искали да ангажират вниманието на учениците.

Например: Едно число наричат „дебилно”, ако е по-голямо от 100 и се записва с различни цифри, едната от които е равна на сбора на останалите.  Това е само едно от условията на задачите в това помагало.

“Едно четирицифрено число ще наричаме „побъркано”, ако една от цифрите му е равна на произведението на останалите три. “Побъркано” и подобни епитети не се връзват с точната наука математика”, разказва майката.

“Тези думи насаждат у децата настройка и нагласа, защото използвайки тази дума към цифра, едно дете би я използвало спокойно и към свой съученик”, смята Стоянова.

Диляна Стоянова посочва и други неподходящи, според нея, примери: “Герои като Куку, Хахо и Пипи, Перко, град Льольово и герои Сопольо, Мольо и Льольо не смятам, че са подходящи за пример.”

Помагалото е на пазара от седем години, а авторът на задачата Мария Томова твърди, че предизвиква интерес сред учениците. Не съжалява за подбора на думи.

“Първо не мисля, че има обидни квалификации и второ трябва да се обърне внимание, че има кавички. Идеята ни по-скоро е да въведем някаква формална дефиниция, нещо ново, с което децата в горните класове многократно ще се срещат. Много често понятия в математиката имат значение различно от това в живота. Точно, за да се научат да разграничават височина в математиката с височина в живота. На един по-нисък етап в трети, четвърти клас ние ги учим да различават едно понятие в математиката и същото понятие в живота”, каза Томова.

Класният ръководител Мина Илиев от 47 СУ „Христо Данов” смята, че помагалото не е подходящо за деца и заяви:

“Първо как ще обясните на детето какво значи дебил и от оттам то да започне да го използва. Защо трябва да учим детето да използва думички и като “сакато”. Има много деца, които са в това положение”, смята Илиев.

Авторите на помагалото споделят, че това е иновативен подход за обучение. Помагалото е на пазара от седем години, а авторът Томова твърди, че предизвиква интерес сред учениците. Не съжалява за подбора на думи. Сборникът не е одобрен от МОН. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Важно е първото впечатление за бъдещи взаимоотношения с даден човек.…