НАЙ-НОВИ:

Василена Чернева – една заралийка в Нюрнберг. Момиче с крехко минало и завидни мечти

Тя се казва Василена Чернева. Старозагорка е и където и да се намира по света, не пропуска да отбележи това.

Едва 22-годишна, в края на 2018-та Василена основава в Германия първия български дигитален чуждоезиков институт – Nürnberger Fremdspracheninstitut (Нюрнбергски чуждоезиков институт), който предлага дистанционно обучение на десет езика, както и 4 програмни.

Младата жена е студентка в шести семестър по информатика в Германия. През 2013-та година тя сред печелившите ТОП 8 българи, наградени на национално ниво за отлично владеене на немски от германското министерство на културата.

В иновативния метод на обучение, който Василена е разработила, се включват доказани професионалисти, учители, филолози и IT-специалисти. Процесът на обучение е дигитализиран и може да се провежда от и до всяка точка на света. В курса на обучение Василена е включила не само изучаването на немския език и граматика, а и цяла интеграционна част – изучават се основните немски закони, опознават се важни институции, правата и задълженията на гражданите.

В курса Василена се концентрира над 5 основни точки за успешната интеграция и социализация на българи зад градница: език; закони, права, задължения на гражданите в Германия; работа и квартира; немскоговорящи приятели; контакти.

Съвсем скоро предстои да излезе на пазара и билингуалният учебник на Василена. За удобство на курсистите амбициозната старозагорка е превела всичко, написано на немски, и на техния роден език. За българите – на български.

Екипът на Института оказва активна помощ на много наши сънародници и чужденци, които се интегрират в Германия и търсят работа. Колегите от Националния чуждоезиков институт подкрепят чужденци от близо 10 националности при попълването и преводите на важни документи и сътрудничат с работодатели в много немски градове. Целта е веднъж повярвали в Института, хора от всякакви нации да получат помощ, за да успеят бързо и ефективно да се реализират на немския трудов пазар и да се интегрират в новата среда.

Идеите на младата дама не спират дотук. Тя подкрепя благотворителни каузи. Последната благотворителна кампания, която Василена организира, цели да подпомогне лечението на тежкоболни деца в Нюрнберг, Бавария. В социалните мрежи Василена сподели, че ще отдели част от приходите на Института и ще ги дари на организация, неречена “Клоуни в болницaтa”(KlinikClowns). Участниците в избраната от Василена организация посещават детските болници в Германия, забавляват и разсмиват децата – целта е смехотерапия. Позитивните хормони и емоции повишават шанса предстоящата тежка операция да бъде успешна и спомагат за бързото възстановяване на малките пациенти след това. В бъдеще Василена, като активна студентка, иска да сбъдне и още една своя мечта – да помага на български студенти, които продължават обучението си в Германия, като основе студентско общежитие в Нюрнберг.

Екипът на Нюрнбергския чуждоезиков институт е интернационален и е предимно от млади хора. В него се дава равен шанс и на студенти, които имат желание да работят и учат.

***

Василена Чернева е само на 22 години, от Стара Загора, възпитаничка е на Гимназия с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”, завършила през 2015-та с пълен успех гимназията с диплома 5,96. Благодарение на постиженията си като ученичка е избрана за знаменоска от випуск 2015-та. Василена живее, работи и учи в Германия – изучава специалност, която е комбинация между информатика и икономика (Wirtschaftsinformatik). Работи с много водещи компании като техен симултанен преводач не само в Германия, но и по света.

Автор: ЗАРАТА За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Представители на правителството, еврейската общност в България, академичните среди и…