НАЙ-НОВИ:

Уникална операция в Монтана! Извадиха 40 см. киста от яйчниците на 15-годишно девойче

Огромен тумор на яйчника извадиха на 15-годишно момиче от Монтана.

Според лекарите, огромното образование е прецедент при деца на такава възраст. А профилактичните прегледи биха могли да предотвратят усложненията.

Момичето е прието в монтанската болница със затруднено дишане, силни болки и корема, голям, колкото осем месечна бременност. „Много гадна болка ето тук в корема и като се смея и чак съм плакала от болка“, сподели детето, предава NOVA.

Майката не е подозирала за такъв сериозен проблем. Виждала, че коремът на дъщеря й расте, но я завела на лекар след като започнали силните болки. „Тя казваше – мамо, започвам да пазя диета. Надебеляла съм и не мога да се понасям”, сподели майката на момичето.

Туморът бил голям над 40 сантиметра, достигащ до черния дроб на момичето. „И се наложи една тежка оперативна интервенция за премахване на яйчников тумор – двустранен тератом, с големи размери, запуснат случай…тумора беше унищожил десния яйчник“, обясни д-р Захари Николов, акушер-гинеколог в болницата в Монтана.

И другият яйчник бил с туморно образование, което също е отстранено. Лекарите успели да запазят детеродните функции на момичето.

„Моят апел е майките да си водят момичетата и в училищна възраст редовно на прегледи, за да могат да се откриват навреме проблемите и да се излекуват в сравнително ранен период и да няма последствия”, заяви още той. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Бързият влак от Бургас за София, движещ се по Подбалканската…