НАЙ-НОВИ:

Учени: Шест часа зад чина води до депресия

Достатъчни са шест часа, изкарани зад чина в седнало състояние, за да развият тийнейджърите някаква форма на депресия, установиха учениот лондонския “Юнивърсити колидж”, цитирани от в. “Метро”, съобщи БТА.

Изследвани са 4257 подрастващи, чиито придвижвания били проследени с акселерометри в продължение на минимум 10 часа в денонощието.

Поведението на участниците било отчетено на 12, 14 и 16-годишна възраст. Те трябвало да отговорят и на въпроси, свързани със симптоми на депресия, като лошо настроение и липса на концентрация.

Проучването установява, че между 12 и 16-годишна възраст физическата активност намалява. При това прекараното време в седнало положение се увеличавало до 7-8 часа на ден. От анализа на данните станало видно, че за всеки час, прекаран в заседналост, рискът от депресия се увеличавал с 11% до достигането на 18-годишна възраст.

Децата и от трите групи, изкарващи голяма част от времето си в седнало положение, били с 28 процента по-голям риск от депресия до достигането на 18-годишна възраст. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Атанас Тонев от Чирпан е инициатор на национална кампания "Нахрани…