НАЙ-НОВИ:

Тютюнопушенето по време на бременност вреди на плодовитостта на дъщерите

Резултатите от изследване сочи, че момичетата, чиито майки са пушели по време на бременността си, могат да имат проблеми с плодовитостта.

Авторите са констатирали, че момичетата, чиито майки не отказали цигарите, докато били бременни, демонстрират признаци на увеличен тестостерон. Това може да повлияе върху хормоналните и репродуктивните им функции.

Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Европейската асоциация по детска ендокринология във Виена, цитирано от в. “Мирър”. Те навеждат на мисълта, че цигарите са ендокринен смутител.

Учените уверяват, че в случая цигарите могат да внесат мъжки физиологични особености у момичетата в утробата. Дъщерите на жени, които са пушили по време на бременността си, могат да имат хормонални и репродуктивни здравни проблеми в дългосрочен план.

В рамките на изследването екипът на д-р Дениз Йозалп Кизилай от болница в Измир, Турция, измерил аногениталната дистанция – разстоянието от средата на ануса до гениталиите, което е регулирано от нивата на тестостерона по време на бременност. Изследването е обхванало 56 новородени момичета и 64 новородени момчета от майки, които пушели по време на бременността си. Оказва се, че аногениталната дистанция е значително по-голяма при момичетата и е свързана с изпушеното от майките количество тютюн. Никакъв ефект не бил открит върху аногениталната дистанция у момчетата.

Смята се, че пушенето по време на бременността уврежда както здравето на майката, така и на бебето. Учените отбелязаха, че момичетата, изложени на по-високи нива на мъжкия хормон тестостерон в утробата, са с увеличен риск от анормално развитие и продължителни негативни последствия върху плодовитостта и метаболизма им. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Лоша компания едва не превърнала Иво Аръков в престъпен гангстер.…