НАЙ-НОВИ:

Ще се оттегли ли турският премиер?

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието ще проведе извънреден конгрес този месец, на който се очаква досегашният й лидер – премиерът Ахмет Давутоглу да бъде сменен, съобщиха турски медии.

Вчера Давутоглу имаше 90-минутна среща с президента Реджеп Ердоган.

Според източници, цитирани от турския вестник “Хюриет”, на партийния конгрес премиерът няма да кандидатира за пост. Въпреки това форумът няма да премине безпроблемно, защото премиерът има влияние върху близо 120 депутати.

В турските медии се носят слухове за обтегнати отношения между двамата лидери – Реджеп Ердоган и Ахмет Давутоглу, като според някои съобщения премиерът подготвя оставката си.

Ердоган, който е един от съоснователите на Партия на справедливостта и развитието, беше минисътр-председател на Турция до 2014 година. Преди да стане премиер, Давутоглу беше външен министър в кабинета на Ердоган.

Подозренията за влошаване на отношенията между двамата се засилиха и след като по-рано през април изпълнителния комитет на Партия на справедливостта и развитието взе решение да лиши Давутоглу от правото да назначава регионални партийни лидери. През изминалите месеци партийни представители от клонове на партията в 15 провинции и области бяха сменени.

“Ако е необходимо, ще откажа всяка позиция, която мнозина биха помислили, че смъртен не може да откаже”, каза Давутоглу в своя реч пред парламентарната група от 3 май. За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Националният осигурителен институт съобщава, че във връзка с празничните и…