НАЙ-НОВИ:

Цветан Василев: Няма да ме върнат в България. Искаха да ме убият

Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев даде да се разбере, че е наясно с бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски – и с други бизнеси, броени дни преди съдът в Белград да реши за екстрадицията му. Той даде интервю за Сашо Диков, излъчено в предаването „Просто Диков“ по BiT. Василев е в сръбската столица от 2014 г., а българската прокуратура поиска да бъде върнат в България, където е обвиняем за източването на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка.

„И тази седмица няма да ме върнат в България. Трябва да има окончателно решение на правосъдния министър на Сърбия или аз да реша да се върна. Бих го направил, но нямам гаранции от прокуратурата за живота ми и семейството ми. Нямам и гаранции за справедлив процес. Виждате пагубното влияние на прокуратурата върху съда. Не съм избягал от правосъдие. Ако го бях направил, нямаше да съм в Сърбия, а на друга дестинация“. Това заяви Василев пред Сашо Диков.

При затварянето на КТБ Делян Пеевски имаше кредити за 150 млн лева, каза той. По думите на Василев преди банката да бъде затворена на 20 юни 2014 г., срещу него е имало подготвено покушение.

На Доган му замръзна усмивката, като му показах списъка с бизнес начинанията на Пеевски, каза Василев. Запитан какво точно е показал на почетния председател на ДПС, той отговори, че това било списък с фирми, „с конкретни числа за печалбите, които е реализирал Пеевски“ от различни сделки.

Василев не назова нито имена на фирми, нито конкретни суми, каза, че били стотици милиони. Стана ясно, че срещата с Доган е била преди КТБ затварянето на КТБ на 20 юни 2014 г., когато отношенията между Василев и Пеевски са били влошени.

„След като успява, очевидно е гениален, само че всичко е минавало на моя гръб и на моите плещи до 2014″, така отговори Василев на питане гениален ли е Пеевски, че успява.

Василев обясни, че целта на „покушението срещу банката“ както нарича затварянето й, била активите, финансирани от КТБ.

Банкерът показа списък с компании, за които заяви, че Пеевски поискал да му бъдат прехвърлени.

„Логиката на този иск към мен е, че ДПС на мен ми е помагало, аз съм правил пари, а пък не съм ги отчитал. Затова показах на Доган какво е заработил неговият бизнес гуру“ (Пеевски).

Източник: ureport.bg За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
За добро или за лошо, вашата свекърва се превръща в…