НАЙ-НОВИ:

“Представете си колко е гнусно”. Томислав Дончев е уверен, че ще има наказани за къщите за гости

„Представете си колко е гнусно в очите на един обикновен гражданин, някой на отговорна позиция да вземе публично финансиране, да си направи една китна къща и да живее вътре. Това е ужасно. Ние се проверяваме отвътре, има стотици случаи, в които сме реагирали, без да се получава публична сензация. Това, че понякога реагираме постфактум, не променя нещата.“

Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира в понеделник пред бТВ проверката на всички къщи за гости, финансирани с евросредства, инициирана от прокуратурата покрай разследването срещу бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Преди няколко дни разследващият сайт „Биволъ“ публикува информация и за 4 проекта за еврокъщи за гости в смолянското село Борино, които са на роднини на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Дончев изрази увереност, че проверката ще доведе до налагане на финансови корекции за тези, които не са използвали европейско финансиране по предназначение. По думите му парите, които ще бъдат възстановени, ще бъдат внесени в специален фонд, от който ще се плащат евентуалните санкции, наложени на България от ЕК.

Според вицепремиера нарушителите ще понесат отговорност дори и ако е изтекъл 5-годишният срок, в който построените къщи за гости трябва да функционират като такива. Той обясни, че това лесно може да се установи като се проследи дали в този период собствениците им са внасяли туристически данък, както и дали къщата е била регистрирана като туристически обект.

image0 (9K)

Томислав Дончев отправи критики към президента Румен Радев, който според него е „активизиран преди изборите“. Според него „президентът Радев не трябва да е лидер на опозицията, а да е представител на държавата“.

www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
В СУ „Христо Смирненски“ - Стара Загора се проведе втори…