НАЙ-НОВИ:

The Daily Express: Борис Джонсън паникьоса Брюксел!

Дипломат от Брюксел разкри, че ЕС може да отстъпи на исканията на Борис Джонсън за Брекзит, след „шокиращото“ му решение да спре работата на парламента, пише евроскептичният вестник The Daily Express, цитиран от “Фокус”.

Твърдата тактика на Борис Джонсън по отношение на Брекзит изглежда върши работа – след като няколко висши фигури в Брюксел изразиха явна паника за предстоящата перспектива за Брекзит без сделка. Според вътрешен служител в Брюксел, водещите фигури на ЕС стават все по-загрижени, че Борис Джонсън сериозно смята да изведе Великобритания без сделка.

Майкъл Пийл, дипломатическият кореспондент на “Файненшъл таймс”, заяви, че Европейският съюз може да реши да отговори на исканията на Борис Джонсън след днешното съобщение за спирането на работата на парламента.

Пийл заяви пред Би Би Си: „Мисля, че има много несигурност в това. Това, както казва един служител, е игра на шах или покер с висок залог. Тук със сигурност има възможност и хората се опитват да работят върху това какво означава решението за съдбоносната среща на лидерите на ЕС в средата на октомври.“ Той предположи, че ЕС може да бъде заинтересован да изглежда така, сякаш Борис Джонсън „е спечелил победа“ над Брюксел, ако това гарантира сделка за Брекзит.

Той твърди, че фактори в Брюксел са все по-загрижени от предстоящия хаос от Брекзит без споразумение.

Един дипломат от ЕС каза на Пийл, че ходът на Борис Джонсън ще увеличи още повече залозите за срещата на върха на европейските лидери, която следва речта на кралицата, планирана за 14 октомври.

“Определено това е преди всичко домашен ход. Но той играе две шахматни партии едновременно”, твърди дипломатът.

Дипломатът заяви, че днешното решение е част от рискования подход на Джонсън, който може да увеличи перспективите за сделката – и също така ще прехвърли вината върху ЕС в случай на Брекзит без сделка.

Друг дипломат пък каза: „Той показа на ЕС, че “ние сме вътре заедно. Той иска да се измъкне от тази идея, че топката е в полето на Обединеното кралство – и най-малкото вместо това да я постави в средата на терена.”

Един високопоставен служител на ЕС каза: „Каквото и да се случи, ЕС никога няма да промени позицията си, защото Брекзит без сделка става все “по-достоверен”, а противниците на такова развитие се организират по-добре.

Междувременно правителството на британския премиер Борис Джонсън отправи предизвикателство към депутатите, които искат да спрат Брекзит – променете закона, или променете правителството, ако искате да спрете излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври.

Великобритания е на седмици от излизането от ЕС, но все още не е постигнала сделка с Брюксел, за да смекчи въздействието на откъсването от най-големия си търговски партньор. Джонсън казва, че иска сделка, но ще напусне без такава, ако е необходимо. Премиерът разяри опонентите си, като нареди спирането на парламента за почти месец преди крайния срок за Брекзит, като ограничи възможността на законодателите да използват парламентарни процедури и правила, за да го блокират. Джейкъб Рийс-Мог, лидер на Камарата на общините, се присмя на тези депутати, които искат да осуетят плановете на Джонсън.

„Всички тези хора, които плачат и скърцат със зъби, знаят, че има два начина да правят това, което искат да правят“, заяви Рийс-Мог, привърженик на Брекзит, пред BBC, и допълни:„Едното е да променят правителството, а другото е да променят закона. Ако направят, което и да е от двете, това ще има ефект. Ако те нямат нито смелостта, нито намерението да направят нито едно от тях, тогава ще излезнем на 31 октомври в съответствие с резултата от референдума.“ Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Майката на 16-годишно момче от Видин обвини униформени, че са…