НАЙ-НОВИ:

Тази вечер старозагорци излизат на протест срещу застрояването на парк “Бедечка”

Граждани на Стара Загора излизат на протест срещу застрояването на парк Бедечка в града. Акцията им е планувана за тази вечер (18 март) в 18 ч., на т.нар. Гъба в Стара Загора.

На територията му живеят над 150 вида животни, включително защитени видове, и над 50 вида растения, които са де факто и “единият бял дроб на града”. Само старите дървета, които са документирани, са 1 500. Според подробния устройствен план, след застрояването единствената в града река с уникална екосистема, която се намира в парка, ще остане трудно достъпен “заден двор”, пише в становище на “Зелени Балкани”. Същото явно ще е положението на над 600-годишния чинар, който е един от символите на града и се намира в парка.

Организаторите на протеста настояват за реални усилия за максимално запазване на съществуващата сега зелена площ. Гражданите призовават още и за пълна ревизия на казуса през годините, който доведе до план за застрояване на парк “Бедечка”, както и за по-голяма прозрачност и за мораториум върху строителството, докато текат проверките.

Защитниците на Бедечка очакват от общинарите да намерят за собствениците на терени в зоната друго решение, което да не ощети нито собствениците, нито старозагорци. Протестиращите поставят под сериозно съмнение цитираните от общината суми за запазване на зелената площ.

Това е първото събитие от Националната кампания за опазване на градските паркове, която беше създадена преди седмциа и така обедини усилията на защитници на градски зелени площи от Варна, София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Русе, Ямбол, Велико Търново и Плевен, заедно с представители на коалицията “За да остане природа в България”. Те са изготвили предложения за промени в Закона за устройство на територията, свързани с повече прозрачност, възможности за обжалване и защита на зелени територии и започват консултаци ис политическите партии, които да внесат проекта.

Двеста души протестираха в края на януари 2013 г. в Стара Загора с искане за запазване на зелената площ. Започна подписка на учени от престижни западни университети. Няколко акции в защита на зелената площ предизвикаха общественото внимание. Наследници на легендарния създател на парк Аязмото Методий Кусев също подкрепиха каузата, припомнят гражданите. Инициативата им са подкрепили със становище и старозагорски архитекти, гражданската инициатива за чист въздух в града, редица организации като “Грийнпис България” и “Зелени Балкани”.

  За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
XVI издание на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче“, организиран от…