НАЙ-НОВИ:

Търговци пробутват наред с прясното месо и замразено от резервите на Европа

Ниските обезщетения за евтаназираните животни в свинекомплексите ще доведат до прикриване на нови случаи на африканска чума, каза шефът на стопанството в Бръшлен, който съди БАБХ.

По магазините у нас масово се продава дълбоко замразено свинско от резервите на Европа. Търговците често го пробутват наред с прясното месо. Това предупреди пред TrafficNews Христо Стойков, директор на свинекомплекса в русенското село Бръшлен. В този комплекс бяха евтаназирани заради африканска чума  40 000 животни.

У нас бяха унижожени над 130 000 прасета, чието месо се използваше предимно за прясна консумация.

Сега търговците запълват дефицита с внос, нискокачествени екарисажни меса. Холандия, Франция и Германия ще си разчистят резервите, обясни Стойков. По неговите думи, когато в някоя от тези страни има свръхпроизводство, за да не паднат цените катастрофално и фермерът Ханс да е защитен, държавата изкупува големи количества месо, замразява ги дълбоко и ги трупа. Сега този резерв се прочиства с внос в страни, поразени от африканска чума по свинете като България.

„В Русе никой търговец не работи на 100% само с прясно месо. Вземат и такова, но го мешат с дълбоко замразено. Вратът например им излиза на цена от 2 лева, а като го смесят с пресния, го продават на 12 лв. Търсят бърза печалба” , обясни Стойков.

Потребителите могат да познаят прясното месо по цвета. Когато то е било дълбоко замразено и след това се размразява – отделя вода и цветът му избледнява. Той препоръчва клиентите винаги да питат търговеца или сервитьора в ресторанта откъде е месото и да се доверяват само на доказали се производители, дори и цената да е по-висока.

„Ще дадете малко повече пари, но ще спестите от лекарства и болести, които ще ви налегнат, ако се храните с некачествено месо”, каза още шефът на фермата.

Христо Стойков също съди Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ заради ниското обезщетение. „Първи заведохме дело, след нас заведе и Лефтер Лефтеров, собственик на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово. И другите свинекомплекси, където прасетата бяха унищожени заради АЧС, ще го направят”, каза Стойков.

Цената на прасетата е изчислявана по статистиката, а не според пазарната, изплатеното обезщетение за неговата ферма е значително по-малко от реалното.

„Оцениха ни 80-килограмово прасе за 120 лв. Изобщо не провериха какви са цените по стоковите борси. В Холандия например 25-килограмово прасе с транспортните разходи дотук в момента излиза между 80 и 95 евро. И цените постоянно скачат”, обясни Стойков.

И допълни, че парите от обезщетението са нужни за възстановяване на производството в Бръшлен. „Очаквахме 12-14 млн. лева, а получихме само 8 млн. Не слагаме в сметката изгубените печалби. Не сме уволнили работниците, 65 човека вече трети месец след евтаназията на животните са на работа при нас. Освободихме само хората от кланицата и транжорната, защото не искаме да пускаме на пазара месо от чужди животни, а да имаме затворен цикъл”, обясни още Стойков.

Според него ниските обезщетения ще накарат собствениците на други свинекомплекси да крият заразените животни,  и така чумата ще продължава да ни мъчи.

След дезинфекцията, комплексът в Бръшлен се готви да започне работа. През януари ще бъдат докарани животните, а през ноември ще излязат на пазара с прясно месо.

Той е категоричен, че заразата е влязла в управляваното от него стопанство и в другите ферми край Дунава чрез дивите прасета от Румъния и комарите, които тази година бяха истинска напаст, а мерките от страна на държавата срещу унищожаването им закъсняха. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Йорданка Фандъкова „Биволъ“ съобщава за замяна по наследствен имот на…