НАЙ-НОВИ:

Днес е Световният ден на сърцето

Сърцето – символ на любовта и чувствата. То е неуморно работещ мускул, който изпомпва кръвта до всяка част на тялото.

Световният ден на сърцето  е посветен на сърдечната недостатъчност. Над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност. Статистиката сочи, че броят им расте. У нас пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи при инфекция от коронавирус.

Наследствеността

Не подценявайте болестите на вашите родители и близки роднини като инфаркт, инсулт, хипертония, диабет, метаболитен синдром. Ако в семейството имате хора, които са страдали от сърдечни заболявания, вие носите риск да се развие заболяването и при вас. Разбира се, не може да промените гените си, но можете да започнете профилактични мерки. Проверявайте един път годишно: стойностите на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и не допускайте наднормено тегло.

Сърцето изисква грижи.

Ако имате отклонение над нормата, трябва да вземете решение и да преминете към диетично хранене. Трябва да присъства растителна храна, риба и пиле, пълнозърнени храни. Когато не се създават условия кръвта да се сгъсти и да се образуват плаки по кръвоносните съдове.

Движите се повече.

Експертите са установили, че всеки ден физически упражнения предотвратяват риска от сърдечни заболявания. Препоръчително е натоварване около 30 минути през повечето дни от седмицата. Разходките, занимание с градинарство и домакинстване също се смятат за физически упражнения.

Спирането на цигарите – прави чудеса за здравето на сърцето.

Никотинът стеснява кръвоносните съдове и засилва съкращенията на сърдечния мускул. Въглеродният оксид от цигарите измества кислорода в кръвта, повишава кръвното налягане и сърцето е принудено да изпомпва много по-усилено кръв. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Една от емблемите на спортната журналистика Свобода Маданска се гласи…