НАЙ-НОВИ:

Днес е Световният ден на динята

Днес 3 август се чества Световният ден на динята, който се празнува най-вече в Съединените щати.

Едно от най-популярните състезания по време на  празника са замерване с дини и надплюване със семки.

Съществуват над 1200 разновидности на диня в над 96 държави по света. Динята съдържа над 92% вода, не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини.

Динята (в зависимост от района на България се нарича още карпуз или любеница) е наименованието на вид тиквови растения. Според възприетата класификация на земеделските култури е между плод и зеленчук.

Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта)сочна, сладка, обикновено червена вътрешност.

Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.

Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук.

Препоръчителният дневен прием от 2-3 порции диня напълно задоволява нуждата на организма, а съдържащите се в нея фибри подпомагат храносмилането и функциите на червата. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
"Днес смятам да говоря с протестиращите. Всеки има право на…