НАЙ-НОВИ:

Кой е св. Валентин? Празник забулен в мистерия

Произходът и историята на този празник са обгърнати в мистерия. От стари времена, февруари е описван като месец на любовта.

За зараждането на празника има различни и противоречиви теории. Най-популярната от тях датира от времето на Римската империя по време на управлението на Клавдий II, около 240 г. пр.н.е. Тя е свързана с епископ Валентин, който се противопоставил на заповедта на Клавдий, според която по време на война не трябвало да се сключват бракове. Императорът вярвал, че необвързаните мъже са по-добри войници. Епископ Валентин провеждал тайно сватбени церемонии, поради което бил осъден чрез изгаряне на кладата.

Св. Валентин е покровител на пчеларите и… епилептиците

Изненадващ факт, който малко хора знаят е, че св. Валентин, освен закрилник на влюбените и брака, е и покровител на пчеларите и… епилептиците. В католическия свят към него с молитви се обръщат не само онези, които молят за любов, но и тези, които отглеждат пчели или страдат от епилептични припадъци.

Има дилема кой е св. Валентин

Според Римокатолическата църква Св. Валентин е починал около 270 г. Църковните книги го описват като храмов свещеник, който бил изгорен на клада близо до Рим от император Клавдий II. Причината за това бил фактът, че свещеникът венчал християни.

Поради липсата на категоричен отговор кой всъщност е св. Валентин през 1969 г. Католическата църква преустановява литургичната почит към него, въпреки че името му остава в списъка с официално признатите светци.

Св. Валентин се празнува няколко пъти годишно 14 февруари не е единственият ден, в който се празнува св. Валентин. Причината за това е, че общо съществуват 12 светци с това име. На 3 ноември например католиците почитат св. Валентин от Витербо, а на 7 януари отбелязват деня на св. Валентин от Реция. Жените с това име пък честват имения си ден на 25 юли, посветен на девицата св. Валентина, която била убита в Палестина през 308 г.

В миналото честването на празника на Св. Валентин се свързвало с традициите на рицарската любов. На 14 февруари на този ден се отдавала почит на птиците и на всички онези, които търсели своя спътник в живота.

Възможно ли е св. Валентин и св. Трифон да са един и същи човек?

Според някои теории е твърде вероятно двамата светци да са една и съща личност. На същия този ден – 14 февруари (по стар стил) или на 1 февруари, според българската традиция се почита св. Трифон – покровител на лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Интересното е, че и св. Валентин, и св.Трифон са живели почти по едно и също време, около 250-а година. И двамата са били лечители, и двамата загинали като мъченици.

През 1537 г. английският крал Хенри VII официално обявил 14-и февруари за празника на Св. Валентин. Лекарите през 19-и век често съветвали пациентите си да ядат шоколад, за да успокоят страданията си по изгубената любов. Над 35 млн. сърцевидни кутии с шоколадови бонбони се продават всяка година в деня на Св. Валентин. За Св. Валентин в САЩ се изхарчват над 1 млрд. долара само за шоколад.

Този празник е на второ място в класацията по най-дългоочакваните празници след Коледа. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Съпругата му вече месеци наред не успява да прибере тялото…