НАЙ-НОВИ:

Габриел: Стара Загора може да стане един от иновационните хъбове в Европа

“Стара Загора има потенциал да бъде един от иновационните хъбове в Европа и идеята за виртуална реалност дава много конкретна перспектива. В това отношение може да разчитате на пълна подкрепа”, обеща еврокомисар Мария Габриел в Стара Загора по време на форума „Киберсигурност и фалшиви новини”.

Еврокомисарят припомни, че една от големите цели на ЕК е до края на 2020 година във всяка област на Европа да се създаде дигитален иновационен хъб. „Стара Загора дава голяма заявка за новаторство и за много енергия при изпълнението на такъв проект”, допълни Габриел.

По думите й двете теми на форума – киберсигурност и фалшиви новини, са сред най-високопоставените точки в европейския дневен ред. „Това носи едно силно послание – да бъдем мобилизирани и да носим отговорност. Необходимо е да имаме фундаментални принципи – каквото и да правим в борбата с фалшивите новини, то трябва да става, уважавайки две от основните ни ценности – свободата на изразяване и правото на достъп до информация”, смята Габриел.

Преди ден в Брюксел стана ясно, че Европейската комисия е създала система за ранно предупреждение за фалшиви новинипо време на изборите за Европейски парламент. Според журналиста от Дарик Радио Кирил Вълчев подобна система крие рискове.

“Изграждането на каквито и да било системи и регулации насочени срещу фалшивите новини, особено по време на избори, крие огромни рискове. Много е лесно когато една новина е неудобна за някого да се обяви за фалшива. Точно затова решението на този проблем не минава през никакво законодателство, нито през създаването на каквито и да е органи или “проверители”, които да определят вярна или невярна е дадена новина”, коментира Вълчев.

Той призова за друго решение на проблема с фалшивите новини – образованието. “Хората трябва да се научат да разпознават лъжата от истината. Това означава – проверява се коя е медията, където е публикувана новината, след това се проверява кой е авторът и кои са източниците на информация. Накрая е добре да се прочете поне първия абзац на новината, чието заглавие е привлякло читателя, за да се види дали има нещо общо между заглавието и текста по-надолу”, посочи журналистът.

“Разпознаването и избягването на фалшиви новини зависи от самите нас”, обобщи Кирил Вълчев и добави, че “има медии и автори, на които може да се вярва, има и такива, на които трябва да се провери дали може да се вярва”. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Генералното консулство на България в Одрин е информирало, че от…