НАЙ-НОВИ:

Купуването на стаж за пенсия ще струва по-скъпо през 2020 година

Ако не ни стига една година за пенсия ще плащаме със 120 лева повече. Това може да се купи във всеки банков клон.

Причината за това е увеличението на минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. От 1 януари той е 610 лева. Размерът на вноската за един месец стаж е – 19,8% от минималния осигурителен доход. Или за 2020 година тя е 120,78 лева, пише Труд.

Като сравнение през миналата година вноската е била 110,88 лева, а през 2018 г. – 100,98 лева. Така, ако на пенсионер не му достига една година стаж, той трябва да плати почти 1450 лева. Като сравнение през миналата година стажът за една година е струвал 1330 лева или със 120 лева по-евтино.

И тази година възрастта и стажът за пенсия се увеличават както за мъжете, така и за жените.

Мъжете ще се пенсионират при навършени 64 години и 3 месеца и стаж от 38 години и 10 месеца. За жените трябва да имат навършени 61 години и 6 месеца и стаж – 35 години и 10 месеца.

Във всеки банков клон може да се купи осигурителен стаж. В платежното нареждане се посочва конкретният период, за който се правят вноските, и който ще се зачита за осигурителен стаж. Парите се внасят по сметката на Националната агенция за приходите. Информация за данните за сметката на НАП и параграфите в Кодекса за социално осигуряване се получават в банковия клон.

До 5 години стаж може да си купи всеки, дори и да не му предстои скоро пенсиониране. Според закона за осигурителен стаж се зачита времето на обучение в университета или за докторантура, но висшистите трябва да платят за всеки месец. Освен това и хората, навършили възрастта за пенсия за трета категория, също могат да си закупят стаж, който не им достига, но не повече от 5 години.

Ако сте внесли пари за повече месеци от необходимите, може да поискате възстановяване от съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Световните медии разпространяват новината за нападение на бездомни кучета, които…