НАЙ-НОВИ:

Спецоперация на ГДБОП и НАП удари строителни фирми

Спецоперация срещу строителни фирми проведоха Специализираната прокуратура и разследващи от ГДБОП, подпомагани от служители на НАП, съобщиха от МВР.

В хода на акцията са направени претърсвания в Пловдив, Благоевград, Лом и София. В Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв. Служителка се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро.
В процеса на разследването е изяснена разработената схема за избягването на ДДС. Двете търговски дружества регистрират няколко дъщерни дружества, участващи като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти. Дъщерните дружествата ползват доставки от дружества – буфери, които осигуряват документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от двете строителни групи. Така се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС. От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества – „липсващи търговски“, регистрирани на хора с нисък социален статус.
Според разследващите, с ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за 1,5 година е 14 млн. лв избегнат за внасяне ДДС.

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Първан Симеонов от Сдружение „Запазете Бедечка“ участва в пресконференция, на…