НАЙ-НОВИ:

„Смирено молим Ердоган за сигурност…“

Ако някой иска да приеме нерегистрирани имигранти от Близкия изток в страната си, това значи да внесе тероризъм, криминализъм, антисемитизъм и хомофобия. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в пространно интервю за Business Insider относно политиката му към бежанската криза.

През последните месеци той стана известен с острата си политика към мигрантите. Унгария беше една от първите държави в Европа, вдигнали ограда по границата си, а премиерът ѝ стои в основата на разрива между балканските държави в Брюксел.

По думите му Унгария е културното средище на Европа – в столицата Будапеща се намират най-голямата синагога на континента, а само на неколкостотин метра е и една от най-големите католически катедрали.

„На неколкостотин метра се намира една от най-големите католически катедрали. Християните и евреите живеят заедно, а не едни до други. Тук няма гета и райони, където не можеш да стъпиш, няма и събития като тези от Нова година в Кьолн. Репортажите от Германия дълбоко ни разчувстваха. Самият аз имам четири дъщери и не искам те да растат в свят, в който може да се случи нещо подобно като в Кьолн“, каза Орбан.

Премиерът отново каза, че ще свика национален референедум за отхвърляне на задължителните квоти за разселване на бежанци, защото не може да пренебрегне мнението на хората, при решения, „които променят изцяло техния живот и определят бъдещето на следващите поколения“.

Според него квотите преначертават етническия, културния и религиозния профил на Унгария и Европа.

Орбан е категоричен, че базовият принцип на демокрацията е лоялността към нацията, а от историческия си опит централноевропейците знаят, че рано или късно ще загубят свободата си, ако спрат да представляват интересите на своите граждани.

Той казва, че политиката му не цели разделяне на Европа, а защита на унгарските граждани, които не искат мигрантите да идват при тях, защото не виждат смисъла от „внасяне на проблеми“ в западните държави.

„Не съм доволен, че Брюксел толерира културата на нарушаване на споразумения. Маастрихт, Шенген, Дъблин, вече нищо не е в сила. Германия, Австрия и, разбира се, Унгария, настояват за придържането към общите правила и споразумения, но ръководителите на европейските институции очевидно работят на базата на устойчивото им нарушаване. Ако вече не уважаваме договорите си, Европа ще се разпадне“, предупреждава премиерът на Унгария.

Той казва, че не би нарекъл германската политика по бежанския въпрос „диктат“, но и отчита, че Германия е голяма сила в Европа и всеки натиск от Берлин носи своята тежест.

„В присъствието на Хелмут Кол това надмощие може да се усети почти физически, заради телосложението му. Но Кол никога не е карал малките държави да чувстват това надмощие. Ние не просто го уважавахме, но и наистина го харесвахме, а той ни отвръщаше със същото. Днес гласовете от Берлин са груби и агресивни. В сегашния хаос на кризата с миграцията това е реален проблем“, смята Орбан.

Според него вълната от мигранти е предизвикана от хаоса в Сирия и Ирак, а германският канцлер Ангела Меркел просто е реагирала – и е приветствала бежанците. И ако постигне успех в политиката си, това ще бъде сериозен знак към света.

Относно ролята на Турция в справянето с бежанската криза, Орбан казва, че от години е личен приятел с президента Реджеп Ердоган и е изградил отношения на доверие с Анкара. Въпреки това смята, че в момента Европа се обръща към Турция в ролята на просяк.

„Смирено молим Ердоган за сигурност, след като вече не можем да се предпазваме сами. В замяна му даваме пари и обещания. Това не е добра политика, защото поставя бъдещето и сигурността на Европа в ръцете на Турция и добрата ѝ воля“, казва той.

По думите му Брюксел обещава на Анкара неща, които няма да може да изпълни, или няма да иска да направи. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Ако се разходите по Врачанско и попитате за баба Рада…