НАЙ-НОВИ:

Симона Хаджиева, която проектира най-голямата детска градина в света

Детската градина като мистериозно пространство, което подбужда въображението на децата – така обяснява философията на своя проект 24-годишната студентка по архитектура Симона Хаджиева.

Със своята дипломна работа тя стана победителка на международния конкурс “Kid’s Factory”, който цели да даде нов живот на изоставена керамична фабрика в италианския град Лавено Момбело.

Симона Хаджиева е от град Смолян и е студентка последна година в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, катедра „Интериорен дизайн“. След като научава за конкурса, организиран от Young Architects Competitions и спонсориран от застрахователната фирма Unipol, тя решава да изготви дипломната си работа именно по темата на международното състезание.

Казва, че е вложила много труд и е прекарала безсънни нощи, за да завърши проекта си, но победата е била неочаквана.

„Конкуренцията беше много голяма, участваха професионалисти и архитерни студиа от цял свят“, казва Симона в интервю за Bulgaria on Air. Кандидатите са общо 402-ма, от които нейната работа е класирана на първо място и тя получава награда от 10 000 евро. Младата архитектка смята, че победата й се дължи на добрата философия, вложена в проекта.

Тя обяснява, че огромното пространство от 27 000 квадратни метра е предназначено не само за деца, а и за възрастни. Нейната идея е едно семейство да може да прекара един цял ден на територията на комплекса.

Въпреки потенциала за развитие в чужбина, до което води отличието в един такъв мащабен конкурс, Симона е твърдо решена да работи дългосрочно в България. Първо планира да направи втора магистратура в чужбина, за да развие своите знания и умения, но държи след това да се върне и да приложи наученото тук.

„Има много да се направи, за да се подобри средата тук и много бих искала да водя тази битка“, казва Симона.

www.svobodnaevropa.bg Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036 Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
На заседанието на изпълкома на БФС днес бе приет спортният…