НАЙ-НОВИ:

Ще се плаща на граждани и медии при сигнали за корупция

Пробваме румънския модел

Държавата да плаща парични награди на граждани, които са подали сигнали за корупция. Това предвижда една от мерките в антикорупционната стратегия, подготвена от вицепремиера Меглена Кунева, “пише 24 часа”. Награди ще има само при доказан сигнал и когато се стигне до осъдителна присъда за корумпирания, предвижда тази мярка. Парични награди ще има и за журналистически разследвания, които разкриват корупция. Тук обаче няма да има изискване след оповестената в медиите информация да се е стигнало до присъда на уличените в корупция хора.

Вече да се разследват и сигнали за корупция, които са с анонимен подател, е заложено в стратегията на Кунева. В момента ведомствата не приемат сигнали, ако подателят да се е оповестил. За да бъде проверен анонимен сигнал обаче, трябва да са посочени достатъчно данни за нарушението. По румънски модел ще бъде създадена суперагенция, която да проверява за корупция политиците и висшите чиновници. Тя ще обедини сегашната Комисия за конфликт на интереси, Центъра за противодействие на корупцията към Министерския съвет (БОРКОР) и отдели на Сметната палата. Суперагенцията ще трябва да проверява политици и чиновници както за конфликт на интереси, така и дали информацията от имотните им декларации отговаря на реалното имущество и доходи. Политиците и висшите чиновници ще носят наказателна отговорност за неверни дадни в данъчни, имуществени и т.н. декларации, но за това е нужна промяна в Наказателния и Наказателнопроцесуалния кодекс.

Сред данните, които вече ще влизат в декларациите на политиците, пък се включват не само семействата, но и хора, които са в любовна връзка или фактическо съжителство. Планирано е създаването на пост национален координатор за борба с корупцията, който да бъде заеман от вицепремиер. Към него ще има национален съвет по антикорупционна политика, а към националния съвет ще има  граждански съвет. Корупцията по високите етажи на властта ще се разследва от специализирано междуведомствено звено на прокуратурата, ДАНС и МВР. То ще следи и за имотното състояние и честността на магистратите. Чиновниците по места ще минават тестове за почтеност с цел ограничаване на дребната корупция, която най-много дразни гражданите, защото е част от ежедневието им.

Купуването на избори и натискът върху избиратели също ще бъдат разследвани от специализираното антикорупционно звено, което ще бъде създадено от прокуратурата, ДАНС и МВР.

Подробният текст на документа е публикуван от правителството за обществено обсъждане Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Днес имен ден празнуват хората, носещи имената Живко и Живка…