НАЙ-НОВИ:

Шотландското пони било опитомено с цел да извършва труд

Пони е съвременното понятие за всички породи дребни коне, които отговарят на определени стандарти. Основният критерий даден кон да бъде определян за пони е височината, макар че това не е единственото условие и отличителна черта. Според общоприетите стандарти в днешно време конете под 147 см. височина се считат за пони, но има и много изключения. Понитата имат по-дебели опашка и грива и по-къси крака от останалите видове коне.

Като цяло малките кончета са изключително красиви и много обичани от страна на хората.
Според специалистите една от най-старата порода коне в Британия е шотландското пони. Тя е кръстена на островите, от които произлиза. Сега от най-известните порода понита в света.

Векове наред шотландското пони е живяло на открито и се е предпазвало от природните стихии само с тази дебела козина, дълга грива и голям перчем. Местното население опитомило понито с цел да върши полезния труд вместо тях. Понито пренасяло торф, който бил използван като гориво, от тресавищата до къщите. Също така те влачели водорасли, които служели за тор, от брега до полето.

Понитата са много лесни за отглеждане и не са взискателни към условията на живот. Отличават се с особена сила за големината си, интелигентност и по-спокоен характер. Поради малкия си размер и сговорчивия си характер, понитата са предпочитани за езда от деца.
Напоследък доста често се срещат и за домашни любимци. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

Виж още:
Мартеница пращам надалече нишка от живота във дома, бяла като…