НАЙ-НОВИ:

Шеф на ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово”: С парите от НЕК ще се разплатим с “Мини Марица-изток” и банките

“Очакваме скорошно плащане от страна на Националната електрическа компания (НЕК )”. Това заяви Андрес Глуски, президент и главен изпълнителен директор на “Ей И Ес Корпорейшън” (“AES Corporation”), след като вчера енергийният министър Теменужка Петкова обеща НЕК да се разплати с американските топлоцентрали в Маришкия басейн до 26 април.

“На първо място, имаме незабавно намаляване с 14% на “цената за капацитет”, което директно означава спестявания за НЕК от 50 милиона годишно. Така всъщност, когато парите бъдат официално получени от нас, реално погледнато, основната част от тях, на първо място, отива за изплащане на задължението към “Мини Марица-изток”. Ако на нас не ни платят, ние не можем да изчистим тези задължения. На второ място – ще се разплатим с банките”, коментира Глуски пред БНР.

“Еей И Ес Корпорейшън” е собственик на ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” – една от двете американски централи, с които НЕК има сключени дългосрочни договори и на които дължи общо 1 милиард и 8 милиона лева.

“Споразуменията между НЕК и американските централи са подписани и остава да влязат в сила. Условията, за да влязат в сила споразуменията е да се разплатим с двете американски централи, а те да платят задълженията си към българските мини. Надявам се да финализираме този процес много скоро”, заяви вчера енергийният министър Петкова. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Жребият за полуфиналите в Шампионската лига бе теглен в централата…