НАЙ-НОВИ:

Село Люляк и люляци за 50 евро на квадрат…

polianaСелото е основано през 17 век и е на около 250-300 години. То е създадено от селата Ени махле и Градец, които с били на 5-6 километра от сегашното му разположение. Тук са живеели само българи, които били много горди и образовани за времето си. Според поп Минчо Кънчев Люляк имал революционно минало, свързано със известното Старозагорско въстание.

Първото му име е Нова махала и било едно от най-хубавите заради разположението си в красивата планинска местност. През 1958 г. е преименувано на Люляк, тъй като в региона и страната има още села с името Нова махала.

След бурно общоселско събрание хората приели единодушно предложението на най-издигнатия си земляк,Liulqk_resized поета и драматург Христо Кацаров, да го нарекат Люляк. “Няма друго село в България с цяла люлякова горичка”, аргументирал се той. Емблематичните му стихосбирки “Сърце под ямурлука” и “Сто работни вола” нареждат Христо Кацаров сред най-възторжените певци на българското село.
Днес освен люляковата горичка в местността Големия чукар във всяка къща има поне няколко храста от красивото цвете. “През целия май селото ухае на люляк”, казват не без гордост местните хора.

[ad id=”263680″]

Китното селце, кацнало на припек на един южен склон на Средна гора, приютява старините на няколко десетки възрастни, но през последните години мястото е много атрактивно за закупуване на стари къщи и тук вече се забелязват няколко реновирани и красиви вили.

lilqkЗа много от хората в Люляк възраждането на красивото селце е в селския туризъм. Появиха се и първите пионери. Елена Ганева и нейният син са превърнали старата родова къща в истинско бижу в стила на възрожденската ни архитектура. Точно срещу тях друг стопанин също стяга кипра къща. Дори англичани вече на няколко пъти идват да оглеждат имоти в Люляк.  Цените на имотите и на празните парцели са толкова пъстри, колкото е и самото селце. Могат да се намерят евтини, но и много скъпи, в зависимост от местоположението, застрояването и качеството на сградите.

В миналото е действало местното читалище, което обаче през 90-те години, поради липса на хора заради напредналата им възраст, е закрито.

На 15 октомври всяка година жителите на Люляк честват Петковден – празник на селото.

По инициатива на кметския наместник Иван Ковачев и със спонсорството на частна фирма “БГС груп” бе ремонтиран църковния храм “Св. Петка” и почистен дворът на църквата. Благодарение на това жителите на Люляк могат да се похвалят с действащ храм, който преди това в продължение на десетилетия беше почти развалина. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Пена: - Вуте, оти не тураш моя снумка у Фейсбука?…