НАЙ-НОВИ:

Секторни помирителни комисии решават спорове между потребители и търговци

Секторните помирителни комисии в 5 важни области – енергетика, водоснабдяване и канализация, телекомуникации, транспорт и финанси, вече могат да започнат работа.
Те са готови да приемат първите жалби от потребителите, стана ясно на дебат, организиран от в. “24 часа” и “Труд” заедно с Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Над 40 участници от повече от 20 ведомства, регулаторни комисии, асоциации, фирми, търговски вериги, мобилни оператори, лизингодатели и др. бяха изпратили своите шефове или представители на дискусията.

Председателят на КЗП информира, че общите помирителни комисии са 12 и се намират в по-големите градове в страната. Секторните комисии ще са в пет области.

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева уточни, че става дума за секторите услуги в енергетиката, ВиК, електронни и пощенски услуги, транспорт и финансов сектор. Комисиите са конституирани, приет е правилник за работата и следващата седмица ще се нотифицират пред ЕК като органи за алтернативно решаване на спорове, информира председателят на КЗП.

Освен национални, помирителните комисии ще решават и трансгранични спорове. Комисиите ще разглеждат потребителски спорове при неуспешен опит на потребителите и търговците да решат помежду си спора.

Производство е безплатно за страните, с изключение на разходите за експертизи, ако някоя от страните реши да ги използва, като разходите ще са за сметка на страната, която ги е поискала. Целта е да се подготви помирително предложение, което да се одобри от страните и да има силата на споразумение между тях. Заседанията на помирителните комисии могат да бъдат неприсъствени.

Сроковете, в които се разглежда и решава спорът, като се изготвя помирително предложение от комисията, е до два месеца. Страните могат да придадат изпълнителна сила на споразумението, като го предоставят за одобрение пред компетентния граждански съд.

Даниела Везиева обясни, че основната цел на създадените комисии към КЗП е на едно място да се съберат държавните органи, операторите, потребители и сдруженията им и сдруженията на търговците, като чрез взаимни компромиси да се даде трайно решаване на спорове между потребителите и търговците, за да не се стига до съдебни спорове. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Виж още:
По данни на Федералната агенция по заетостта, около 122 хиляди…