НАЙ-НОВИ:

Седмичният отчет на кмета в ЗАРАТА

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров е един от малкото градоначалници в България, които задължително правят годишен отчет на свършеното от Общината пред обществеността. Той обаче знае колко важно е за гражданите да бъдат решавани ежедневните им проблеми и старозагорци да имат наблюдение и контрол върху работата на местната администрация и структурите на местна власт във всеки един момент.
Затова г-н Тодоров и ЗАРАТА чрез новата рубрика “Седмичният отчет на кмета” предлагат възможност за ежеседмична моментна “снимка” на ситуацията в общината. Нещо повече – гражданите на Стара Загора могат да коментират, да задават въпроси и да се информират относно важни  проблеми всеки петък.

Седмица 6-12 юни 2016 година
Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров:
Няколко са най-важните през изтеклата седмица задачи, по които активно работихме. Направихме инспекция как вървят ремонтите в кв. “Самара” 3. До края на месеца успешно ще приключим този проект. Констатацията беше, че се движим по график и няма да се наложи удължаване на сроковете. Жителите на квартала поставиха на дневен ред един сериозен проблем – при дъждове идват води от нивите, в близост до квартала. Направихме среща с директора на Напоителни системи Филип Шукаров. Бе констатирано, че излива на кални води към “Самара” се случва заради неподдържани канали, които собствениците на парцели земеделска земя (“конфута”), използват за напояването им. Решението ни е да прекратим съществуването на тези канали/канавки. Задължение на собствениците е да ги поддържат изрядно и след като не желаят или не съумяват да го правят, тези изкопи ще бъдат премахнати.

[ad id=”105208″] На 6 юни ни сполетя порой с над 45 литра на кв.м водна маса, което е далеч над средногодишната норма за нашия регион. Той причини наводнения и проблеми по улиците. Подобни проливни дъждове ще продължат да причиняват проблеми. Няма канализация в България, която към този момент да може да понесе такова претоварване. Да, улиците, макар и за кратко, бяха като реки и при такива природни явления, ще бъдат отново. Всеки, който каже, че може да реши проблема – лъже. Възможно е, разбира се, със съвременна, с много по-голям диаметър на тръбите канализация, подобна водна маса да се поема веднага, но за да имаме такава канализация, освен, че трябва да бъде разкопан изцяло градът, са нужни и няколко стотици милиона лева. Такава сума Общината няма как да осигури нито от собствени средства, нито по проекти. Честно казано не се и налага – порои се случват рядко в нашия регион.
Що се отнася до нарушаването на асфалтовото покритие и тротоарите, вследствие на водната стихия, ние създадохме организацията веднага за бърз и качествен ремонт. Зейнаха огромни дупки на места, но до две седмици максимум тези проблеми ще бъдат заличени. За радост нито една от новонаправените улици не показа проблем (ремонтираните в последните 6-8 години). Не издържа на дъжда само старата настилка. Има ли пукнатина, водата навлиза в асфалта, надига го и разрушава.
Важна стъпка през изтеклата седмица бе и това, че приехме проекта за продължението на Новия парк. Очакваме да изтече срока за обжалване и ще го представим на хората. Проектът е одобрен от Камарата на архитектите – това е съсловната организация, която е най-компетентна да оценява. След представянето, веднага започваме работа по реализацията му.
За понеделник – 13 юни, сме планирали с директора на РУГ Петър Заяков среща, на която той ясно да обясни чия собственост са изсечените гори над кв. Лозенец – тема, с която много често се спекулира. Време е старозагорци да разберат, че над 90% става дума за държавни гори, повечето извън регулация.
През 2007 г. при големия пожар, са унищожени над 800 дка гори. На практика до 2010 г. дори изсичането е законно, защото става въпрос за изгоряла дървесина. Тиражираните в момент снимки и послания си имат предистория и то доста отдалечена във времето. Просто историята, Стара Загора, проблемите…, съществуват и от преди създаването на фейсбук групите. Важно е да се осъзнае, че Общината няма ангажимент нито да пази, нито да възобновява държавните гори. Своите ангажименти Община Стара Загора си ги поема и изпълнява. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

loading...

Вашият коментар

Виж още:
Мъж беше ударен от влак и загина на железопътната линия.…