НАЙ-НОВИ:

8 причини, поради които все повече и повече съвременни мъже остават несемейни

Според учените неумолимата статистика е: броят на мъжете и жените на възраст 25 години и повече, които все още са несемейни, расте. Освен това мъжете по-често от жените не се женят: 23% срещу 17%.
Всичко тече, всичко се променя. През последните десетилетия светът, в който живеем, се промени много и това се дължи предимно на компютърните технологии. Заедно със света, ние и отношението ни към много неща, включително брака, се променихме.
Няколко причини, поради които все повече мъже остават несемейни. И това далеч не винаги е желанието да останем свободни и независими.
1. Ниска самооценка и несигурност
Несигурните хора често се страхуват да бъдат изоставени, което води до панически атаки и нездравословна ревност. Днес самосъмнението се подхранва от социалните мрежи и сайтовете за запознанства: отивайки там, хората са принудени да се сравняват с други. Непрекъснато виждаме, че някой е по-богат, по-красив, по-успешен от нас.
Според американско проучване, отхвърлянето на сайт за запознанства засяга мъжете по-силно, отколкото жените. За да повишите самочувствието, психолозите съветват по-малко да критикувате себе си, да не сравнявате себе си с другите и да търсите цел в живота.
2. Непривлекателен външен вид
Когато избираме партньор, в много случаи вземаме решение под влияние на външния му вид. И особено важна роля играе привлекателността в съвременния свят, когато често получаваме информация за него от социалните мрежи, още преди лично да срещнем човека.
Трудността се състои и във факта, че стандартите за красота бързо се променят и много мъже просто нямат време да се адаптират към тях. Мъжете трябва да помнят, че много от недостатъците на външния вид са поправими. И в крайна сметка очарованието и харизмата, които можете да развиете в себе си, правят човек привлекателен.
3. Невъзможност да направиш впечатление
Учените смятат, че мъжете, които не знаят как да флиртуват, са принудени да останат неженени. Преди това в прединдустриалното общество родителите организираха бракове, младите мъже просто нямаха нужда да развиват чар в себе си. Сега мъжете сами трябва да положат усилия, за да очароват момичето. И трябва да научат това.
Джеф Хейдън, един от най-влиятелните и популярни хора на Linkedln, казва, че чаровните хора не се страхуват да загубят, майсторски използват изражения на лицето и жестове, не се страхуват да изглеждат глупави и допускат грешки, умело задават въпроси и поддържат разговор, винаги помнят имена и винаги искрено са усмихнати.
4. Голяма заетост
Днес мнозина могат да си вършат работата по всяко време и навсякъде: компютърните технологии ви позволяват да работите и пътувате, да работите и да се срещате с приятели едновременно. Вярно, не всеки знае как да остави време за почивка за семейство.
По мнението на психолози такава прекомерна любов към работата може да скрие вътрешни проблеми: като се натоварят с работа, хората по този начин бягат от самотата, тревожността и страха. Американският психотерапевт Ирвин Ялом съветва прекалено заетите хора да спрат и да си зададат въпроса: къде отиваш и защо?
5. Печален опит от предишни връзки
През последните 20 години средната възраст за женитба при мъжете се е увеличила с 3-6 години. Младите хора имат достатъчно време да се опитат да изградят връзка с момиче преди брака. И не винаги тези отношения завършват със сватба. Освен това броят на разводите расте. Болезненото преживяване от предишни връзки често предизвиква изпразнен от съдържание начин на живот.
6. Неизгодно положение на мъжете при развод
Преди около 100 години жените трябваше да отстояват правата си и малцина можеха да мислят за развод и живот с деца и без съпруг. Жените бяха финансово зависими и безсилни. В съвременния свят ситуацията се е променила драстично и няма да изненадате никого с финансовата си независимост на момиче.
Що се отнася до развода, сега напротив, мъжете са в неизгодно положение: съдилищата най-често защитават жените. Тъй като мъжът се счита за основен носител на доходи в семейството, той е длъжен да изплаща издръжка на детето. Освен това децата почти винаги остават с жени, тъй като мъжете прекарват по-голямата част от времето си на работа.
7. Страх от отговорност
Съвременната младеж се нарича хилядолетно поколение и те имат определени трудности при създаването на семейство. Те определено се женят по-късно от предишните поколения или изобщо се отказват от официални отношения. Една от причините е страхът от вземане на решения. Може би поради прекомерна родителска грижа или твърде много възможности за избор в живота. Изследователят Бари Шварц нарича това парадокс на избора. Сигурен е, че многообразието ни прави нещастни.
Психолозите твърдят, че има много причини за страх от поемане на отговорност: страх от грешка, страх от конкуренция, страх от провал, ниска самооценка и дори генетика.
8. Навикът да живееш сам
Самият смисъл на брака днес претърпя големи промени. Ако по-рано в семейството имаше ясни роли: съпруг – доход, съпруга – любовница, сега мъжът и жената могат щастливо да живеят независимо един от друг. Освен това днес има толкова много изкушения и забавления, които младите хора могат да си позволят. И отлагат да се оженят за по-късно. Но с течение на времето навикът да живееш сам може да се формира. Човек, който живее сам дълго време, свиква с определен начин на живот и често не бърза да го променя, защото се страхува да не загуби стабилност.
Американският психолог Бела де Пауло вярва, че не всичко е толкова лошо в ергенския живот. Самотните хора изпитват по-малко негативни емоции, по-често инвестират в саморазвитието и общуват повече.

Превод: Зарата За укрепване на имунната система вижте ТУК

Виж още:
Oргaнизaцията пo Дoгoвoрa зa вceoбхвaтнa зaбрaнa нa ядрeнитe oпити oбяви,…