НАЙ-НОВИ:

Съветът на специалиста: За децата – максимум едно яйце на ден

По Великден се повишава рязко консумацията на яйца, но е добре да се внимава с техния брой, за да не се стигне до здравословни проблеми, това каза за БТА гастроентерологът доц. Миглена Георгиева, началник на Втора детска клиника в университетската болница “Св.Марина” във Варна.

Възрастните хора могат да си позволят по две яйца на ден. Условието е да нямат висок холестерол. За децата препоръката на специалиста е да се внимава много. За тях приемливото количество от боядисаните великденски яйца е максимум по едно  дневно.

Най-важното е в празничните дни хората да внимават и да не променят рязко режима си, като увеличат много количествата на приеманите храни, допълни доц. Георгиева. Като лекар тя не препоръчва консумацията на алкохол, особено твърд, тъй като това води до проблеми с черния дроб. Тъй като традиционно на празници на масата се слага пиене, нейният съвет е да се приема по чаша качествено червено вино, което освен всичко друго има и антиоксидантен ефект.

Съветът на специалиста е да се приемат повече витамини – С, Д, Е, К, както и такива от В групата. За добрия тонус на организма са необходими и минерали – селен, цинк, магнезий. За да си осигуряваме тези вещества, могат да се приемат и хранителни добавки, които в момента така или иначе са много разпространени, каза още доц.Георгиева. Нейната препоръка е да се акцентира върху куркумин, берберин, сминдух. В никакъв случай обаче не бива да се забравя, че хранителните добавки не заместват рационалното хранене, а са само подпомагащи.

През пролетта, особено в съчетание с настоящата пандемична ситуация, когато хората са си у дома, трябва да се избягва честото “надничане” в хладилника, допълни Георгиева. По думите й спасението е в по-ниско калоричните храни. Нейната препоръка е да се ограничат тестените изделия, мазните храни, бялата захар и шоколадите. Желателно е да бъдат “забравени” и тежките яхнии, мазните супи, сладкишите.

Акцентът на менюто и за млади, и за стари, трябва да бъдат зеленчуците и плодовете, посочи Георгиева. По думите й сега е времето, в което на масата сериозно присъствие трябва да заемат повече нискомаслените млека и млечни продукти, тараторът, доматените супи. Любителите на месото също би трябвало да се преориентират и да акцентират върху пилешкото, заешкото, агнешкото и бялата риба. А тъй като в българската традиция е на масата задължително да има хляб, то препоръката на експерта е той поне да не е бял. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута. Натисни ТУК

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Виж още:
Предполагаемо полицейско насилие, станало снощи, е причината за ескалацията на…