НАЙ-НОВИ:

Във Великобритания се очакват съкращения и по-високи цени при Брекзит без сделка с ЕС

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че при Брекзит без сделка – Европейският съюз ще наложи вносни мита на стоки и услуги от Великобритания като на трета страна.

Това означава, че те ще станат по-скъпи и трудно ще се конкурират с другите стоки и услуги на пазарите в страните от Европейския съюз. Поради това се очаква редица британски компании, които зависят от износа на стоки и услуги, да намалят своята продукция, при което да съкратят работници и служители. В самата Великобритания пък облагането с мита на европейски стоки и услуги ще повиши цените им на британския пазар.

Коментарът на Схинас беше направен в отговор на въпрос – каква ще е реакцията на Европейския съюз на плановете на Лондон за бъдещата британска митническа политика. Обединеното кралство твърди, че смята да освободи от мита 82 на сто от вноса на стоки и услуги от Европейския съюз, както и 92 на сто от вноса от останалата част от света при подобен развой на събитията. Търговията между Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Великобритания, щяла да остане безмитна.

Ние внимателно ще проследим до каква степен британските предложения са съвместими със законите на Световната търговска организация и съответно с правилата на Европейския съюз. Диференциацията при третирането на търговията „на остров в острова“ и прилагането на различни правила при търгуване между Европейския съюз и Обединеното кралство предизвикват безпокойство“, каза говорителят на Европейската комисия.

На повечето въпроси, свързани с развитието по Брекзит, Схинас отново повтори фразата: “Гледайте първо Лондон, после Брюксел“.

Тази вечер се очаква депутатите в Лондон да проведат нова гласуване – дали Великобритания да напусне Европейския съюз, както е предвидено – на 29 март, но без споразумение с него. Подкрепи ЗАРАТА с поне 1 евро, отнема по-малко от 1 минута.

image1 (9K)
loading...

Вашият коментар

Виж още:
Европейският парламент прие резолюция, в която призова за защита на…